Nieuws/Binnenland
67373
Binnenland

Ook GroenLinks maakt duik

50Plus halveert in peiling

Henk Krol, Jesse Klaver

Henk Krol, Jesse Klaver

Den Haag - UPDATE 15.46 uur - 50Plus heeft het zwaar te verduren in de peilingen na het geblunder door voorman Henk Krol. In de peiling van actualiteitenrubriek EenVandaag halveert de ouderenpartij zelfs tot vijf zetels.

Henk Krol, Jesse Klaver

Henk Krol, Jesse Klaver

In de nieuwste peiling van Kantar Public (voormalig TNS Nipo) moet de partij van Krol drie virtuele zetels inleveren. De lijsttrekker heeft na een reeks verkeerde uitspraken rond de AOW een slechte week achter de rug. Het gemiddelde rapportcijfer voor het gezicht van de ouderenpartij daalde van 4,6 vorige week naar een 4,0 nu.

Bij EenVandaag staat de PVV voor het eerst gelijk met de VVD. De partij van Wilders zakt vier zetels en staat nu op 22. De weggelopen kiezers vluchten naar een groot aantal partijen, meldt de actualiteitenrubriek. Vooral SP (+3) en Forum voor Democratie (+2) profiteren hiervan.

Ook GroenLinks heeft in de campagne voor de Kamerverkiezingen een opdoffer gekregen. Bij Kantar Public moet de partij drie virtuele zetels inleveren. GL staat nu op dertien zetels. Lijsttrekker Jesse Klaver reageerde bij de Universiteit Twente zuinigjes: „Het is een peiling.”

De VVD nadert bij Kantar Public met 27 zetels de PVV, die op 28 blijft staan. Bij de kleinere partijen staat de ChristenUnie op gelijke hoogte met 50Plus. De Partij voor de Dieren zou nu op vier zetels mogen rekenen en de SGP op drie. DENK staat nipt op twee virtuele zetels.