Nieuws/Binnenland
67385
Binnenland

Petitie al door ruim 13.000 mensen ondertekend

Massale steun voor moeder Insiya

Amsterdam - Een internationale petitie om de uit Amsterdam ontvoerde tweejarige peuter Insiya terug bij haar moeder in Nederland te krijgen, is binnen enkele uren al door meer dan dertienduizend mensen ondertekend. Het meisje werd in september vorig jaar door een groep mannen gekidnapt vanuit haar oma’s huis in Amsterdam Watergraafsmeer.

Dankzij een heldhaftige buurman kon toen een van de kidnappers worden opgepakt. Hij bekende in opdracht van de Indiase vader van Insiya te hebben gehandeld. Later arresteerde de politie meer medeverdachten.

De Telegraaf achterhaalde de schuilplaats van vader Shehzad Hermani in Mumbai en de vermoedelijke verblijfplaats van Insiya. Hemani wordt (nog) niet aangehouden en overgebracht naar Nederland omdat India geen eigen onderdanen uitlevert.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zich intensief met de zaak bezig te houden, evenals de Amsterdamse politie, die vader en kind in binnen- en buitenland in opsporingsregisters van de politie en Interpol heeft gezet.

Afgelopen weekend werd een neef van vader in Teheran opgepakt, maar mogelijk ook weer vrijgelaten. De Amsterdamse politie heeft namelijk nog steeds geen bevestiging van de Iraanse autoriteiten dat de man nog vastzit. Wel is in Amerika vorige week een andere verdachte opgepakt, die nog in de cel zit.

De petitie en steunbetuiging zijn bedoeld als extra drukmiddel voor de ministers van India en Nederland en andere autoriteiten, die bij de zaak zijn betrokken.

Update: Inmiddels heeft de vader via internet op de petitie gereageerd. Hij beweert dat moeder Nadia Rashid zijn voorstel tot een hereniging met haar dochtertje heeft afgewezen. Nadia Rashid ontkent dit met klem. „Mijn ex probeert me af te persen. Ik moet mijn aangifte intrekken en het gezag over mijn dochtertje afstaan aan hem. Pas dan mag ik naar India komen om mijn dochtertje daar af en toe te zien.”