Nieuws/Binnenland
674262
Binnenland

Groen licht regeerakkoord na instemmen VVD-fractie

Den Haag - UPDATE 23.55 uur - Niets lijkt een derde kabinet van premier Mark Rutte nog in de weg te staan. De Tweede Kamerfractie van de VVD schaarde zich maandagavond, na urenlang beraad, als laatste van de vier partijen van de nieuwe coalitie achter het regeerakkoord. Dat betekent alle seinen op groen voor de plannen van het toekomstige kabinet. De fracties van CDA, D66 en ChristenUnie hadden uren eerder al ingestemd.

Volgens VVD-fractieleider Mark Rutte gaf de fractie met zeer grote overtuiging haar goedkeuring aan de plannen. Rutte sprak over een evenwichtig akkoord voor de komende jaren. De VVD wil nog wat kleinere zaken aanpassen, maar geen ,,fundamentele punten”. Rutte wilde daar verder niet op ingaan.

Dinsdagochtend komen de fractieleiders van de vier partijen bijeen om hun laatste wensen te bespreken en om een laatste klap op het akkoord te geven.

Akkoord uitvoerig besproken

Volgens Rutte duurde de discussie bij de VVD zo lang omdat het hele akkoord uitvoerig is besproken, niet vanwege bepaalde onderdelen. VVD-prominenten hadden felle kritiek geuit op het plan om huizenbezitters zonder hypotheek weer extra te gaan belasten.

Het regeerakkoord wordt dinsdag officieel gepresenteerd en donderdag zal de Tweede Kamer erover praten. Het duurt nog zeker tot de week van 23 oktober voordat het kabinet-Rutte III bij de koning op het bordes staat.

Maaltijden bezorgd

De VVD, de grootste fractie van de coalitie, vergadert maandagavond uren in de Oude Raadzaal in Den Haag. En dat duurde even. Er werden maaltijden bezorgd.

Hetzelfde gold voor D66 dat op het partijkantoor pizza’s liet aanrukken voor de fractie. Fractievoorzitter Pechtold, die maandag bekendmaakte dat hij in de Tweede Kamer wil blijven zitten en niet in het kabinet, probeerde daar zijn collega’s te overtuigen dat hij een goed compromis heeft gesloten. „Zo lang als ze willen”, zei Pechtold bij aanvang op de vraag hoe lang hij zijn collega’s geeft om de plannen te bestuderen.

Het is volgens hem beter voor „de stabiliteit van de nieuwe coalitie” als er ervaren krachten in de Kamer blijven. Hij heeft daarover overleg gehad met VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma, die ook niet in het nieuwe kabinet gaat. „Maar het is voor mij - en ik neem aan ook voor de heer Buma - een zelfstandig besluit geweest.”

CDA steunt regeerakkoord, Buma in Kamer

De Tweede Kamerfractie van het CDA steunt als eerste het regeerakkoord. Buma blijft in de Tweede Kamer als fractieleider. Net als zijn collega’s van D66 en ChristenUnie.

Eerder op de dag meldden de voormannen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie na ruim drie maanden van onderhandelen het eens te zijn over het regeerakkoord. De negentien leden tellende CDA-fractie is steeds op de hoogte gehouden van de vorderingen in de formatieonderhandelingen.

D66 ook akoord

Na het CDA stemde ook D66 in met het regeerakkoord tussen deze partijen en VVD en ChristenUnie. Een woordvoerder liet dat maandagavond weten na beraad van de D66-fractie.

Pechtold wil dinsdag met de andere partijen „de allerlaatste punt achter het akkoord” zetten. Volgens hem zijn er geen aanpassingen van het akkoord nodig, alleen kleine dingen als „d- en t- fouten.”

Ook CU akkoord

Ook de fractie van de ChristenUnie (CU) in de Tweede Kamer heeft zich maandagavond achter het regeerakkoord geschaard met VVD, CDA en D66. De CU was na CDA en D66 de derde partij die instemt met de plannen.

Het groene licht van de CU komt niet als een verrassing. Een deel van de vijfkoppige fractie onderhandelde ruim drie maanden over het akkoord.

’Bittere pil’

Fractieleider Gert-Jan Segers noemt het niet verruimen van het kinderpardon „een enorme bittere pil die je slikt.” Hij wijst echter ook op de punten in het akkoord waar de CU „zijn zegeningen telt” met „prachtige elementen waarin we veel van de ChristenUnie” herkennen, zoals extra investeringen in ontwikkelingssamenwerking. Er zitten uiteraard ook compromissen in, dingen die lastiger zijn, maar dan weeg je het geheel en teken je hiervoor, aldus Segers.

De CU-voorman reageerde verder op de onrust over de geplande herinvoering van een belasting voor huizenbezitters zonder hypotheek. Hij verwees naar andere maatregelen in het akkoord die „een enorme lastenverlichting” betekenen. „Per saldo komt dat goed”, stelde Segers.