Nieuws/Buitenland
675161104
Buitenland

Onbekende dader blaast ’de Stonehenge van de VS’ op met explosieven

Georgia Guidestones.

Georgia Guidestones.

Elbert County - De Georgia Guidestones, grote granieten zuilen op een heuvel in Elbert County in de Amerikaanse staat Georgia, zijn woensdag opgeblazen. De Guidestones, zes meter hoge zuilen met daarop teksten in acht verschillende talen, worden ook wel ’Stonehenge van Amerika’ genoemd.

Georgia Guidestones.

Georgia Guidestones.

Woensdag voor zonsopgang zijn de zuilen gebombardeerd. Lokale autoriteiten konden op de beveiligingscamera’s zien dat het rond 04.00 uur in de nacht is gebeurd. Op beelden die rondgaan op sociale media, is te zien dat een deel van de zuilen niet meer overeind staan.

Samenzweringen

In eerste instantie was het niet duidelijk wat er precies was gebeurd. Naast een explosie werd ook een aardbeving genoemd als mogelijke oorzaak van het instorten van de zuilen.

Over de zuilen is veel onduidelijk, zo weet niemand wie de opdrachtgever is en zorgen de opschriften vaak voor theorieën en scenario’s over samenzweringen. Nu ze zijn ingestort wordt op sociale media weer druk over de zuilen gesproken.

Tekst gaat verder onder de video. Video: Hier is te zien hoe de Amerikaanse Stonehenge wordt kapotgemaakt.

De boodschap die op de Georgia Guidestones is geschreven, onder meer in het Chinees en in klassiek Hebreeuws, is een „10-delige boodschap die het behoud van de mensheid en toekomstige generaties omarmt. De stenen bevorderden diversiteit, sociale plichten, een balans met persoonlijke rechten en ondersteunen een wijze voorplanting”, schrijft Newsweek.

De politie is nog bezig met het onderzoek. Het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de vernieling.