Nieuws/Binnenland
676195434
Binnenland

Geen extra maatregelen tegen rijen op Schiphol, mondkapje genoeg

SCHIPHOL - Schiphol neemt geen extra maatregelen om wachtende reizigers op drukke momenten meer ruimte te bieden. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven naar aanleiding van een tweet van Op1-presentator Sander Schimmelpenninck. Op een foto die hij plaatste is te zien hoe passagiers dicht op elkaar in de rij wachten voor de beveiliging. Maar volgens de woordvoerder is er op de luchthaven geen ruimte om bredere wachtrijen te maken.

Door het toenemende aantal vluchten stelt Schiphol dat de 1,5 meterregel niet altijd kan worden gegarandeerd. Om alsnog veilig te kunnen wachten en reizen, zijn mondkapjes verplicht bij de check-in, beveiligings- en paspoortcontrole en bij de gate. „Wat op de foto te zien is,is in lijn met het beleid zoals dat ook door het kabinet naar de kamer is gestuurd”, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Toch spuwden een aantal kamerleden met luchtvaart in de portefeuille vuur op twitter, waaronder D66, SP en GroenLinks. Donderdag nog spraken zijn met minister van Nieuwenhuizen over corona en luchtvaart.

Schimmelpenninck is van mening dat de luchthaven te weinig personeel inzet, waardoor wachttijden bij de check-in vrijdagochtend tot een uur opliepen. Een paar jaar geleden was dit ook een probleem, maar momenteel gaan er door de coronacrisis 70% minder vluchten dan normaal. „Er vertrekken relatief veel vluchten in korte tijd”, aldus de woordvoerder van Schiphol. „Maar een uur wachttijd is bij ons uitzondering op de regel. Meestal zijn mensen binnen tien minuten of een kwartier door de controles heen.” Ook zijn er volgens de luchthaven geen andere klachten binnengekomen van reizigers over lange wachttijden of het hebben van een onveilig gevoel.