Nieuws/Buitenland
67799
Buitenland

’Alles wat kapot is repareren in VS’

Trump wil verzoening na onrustig begin

WASHINGTON - In zijn eerste toespraak voor het Amerikaanse Congres heeft Donald Trump zijn tegenstanders de hand gereikt. De nieuwe president riep zowel Republikeinen als Democraten op om samen te werken ‘om alles wat kapot is in het land te repareren’.

Na een onrustige eerste maand in het Witte Huis met veel kritiek was het voor Trump nu tijd voor een meer verzoenende toon, terwijl hij tijdens zijn inauguratie in januari nog gitzwarte woorden sprak.

Zelfs Democraten, waarvan sommige in het wit gekleed waren als steunbetuiging aan de vrouwenbeweging, stonden af en toe op om te applaudisseren. Trump herhaalde veel van zijn campagnebeloftes, maar sprak ze wel op een andere manier uit. In tegenstelling tot zijn campagne las Trump zijn speech aan het Congres volledig voor van de teleprompter waar hij doorgaans weinig van moet weten.

Fel over immigratie

Hij bleef fel over immigratie en de afbreuk van zorgwet Obamacare wat op gejoel kon rekenen van de Democraten die in de minderheid zijn in het Congres. Ook werd bekend dat hij maar liefst 1000 miljard dollar wil uitgeven om verouderde bruggen, wegen en vliegvelden op te knappen. Een stokpaardje van de zakenman. Het moet ervoor zorgen dat Amerika weer trots op zichzelf kan worden. De muur bij de grens met Mexico moeten drugs en criminaliteit buiten de deur houden.

Voor NAVO-lidstaten zoals Nederland herhaalde Trump dat aan de financiële verplichtingen voldaan moet worden. Hij zei dat aan deze boodschap al gehoor wordt gegeven want het geld stroomt volgens hem intussen binnen.

Media buiten schot

In zijn eerste maand koos de president vooral de aanval op de media, maar die hield hij nu buiten schot in de toespraak die meer dan een uur duurde. In de ereloge naast zijn vrouw Melania en dochter Ivanka had hij onder meer familieleden uitgenodigd van een paar mensen die zijn vermoord door illegale immigranten.

Ook was de vrouw van de overleden Navy Seal aanwezig die is omgekomen tijdens een geheime operatie tegen een Al-Qaeda-bolwerk in Jemen waar Trump vlak na zijn aantreden groen licht voor gaf. Zij kreeg een minutenlange staande ovatie van het hele Congres.

Ook de vrouw van de overleden conservatieve opperrechter Antonin Scalia zat in de zaal. Trump hoopt hem te vervangen door Neil Gorsuch maar heeft daar toestemming voor nodig van het Congres.