Nieuws/Binnenland
67822
Binnenland

Gesprek van de dag woensdag 1 maart

Jan Roos botst met Eva Jinek

VNL-voorman Jan Roos kwam hard in aanvaring met Eva Jinek. Nadat Roos suggereerde dat ze niet objectief was, verweet de presentatrice hem ’wijverig’ te doen. Verder in het gesprek van de dag: Trump verrassend verzoenend, Giel Beelen moet fietsen en Geert Wilders wordt beveiligd door elitesoldaten.

Wat heb je vannacht gemist?

Donald Trump liet zich van een verzoenende kant zien.

Donald Trump liet zich van een verzoenende kant zien.

 • In zijn eerste toespraak voor het Amerikaanse Congres heeft president Donald Trump een verrassend verzoenende toon aangeslagen. Hij riep zowel Republikeinen als Democraten op om samen te werken ‘om alles wat kapot is in het land te repareren’. Lees meer.
 • VNL-lijsttrekker Jan Roos botste gisteravond hard met tv-presentatrice Eva Jinek. Nadat Roos suggereerde dat ze niet objectief was, verweet de presentatrice hem ’wijverig’ te doen. Lees meer.
 • Carnavalsvierders zijn dinsdagavond in Prinsenbeek politieagenten te lijf gegaan. Twee mannen en een vrouw zijn opgepakt. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Geert Wilders krijgt nieuwe beveiligers.

Geert Wilders krijgt nieuwe beveiligers.

 • De beveiliging van Geert Wilders is deels overgenomen door elitesoldaten van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Ze nemen taken over van de Dienst Bewaken en Beveiligen, de speciale eenheid van de politie die in opspraak raakte toen bleek dat leden vertrouwelijke informatie hadden gelekt. Lees meer.
 • Het mag dan een puinhoop zijn bij de fiscus, sjoemelen met aangiften zit er echt niet in. Daarvoor waarschuwt Staatssecretaris Wiebes (Financiën). Mensen moeten goed opletten wat ze invullen, „want de Belastingdienst let óók goed op.” Lees meer.
 • De VVD heeft de zin dat klimaatverandering leidt tot „stijgende zeespiegels en hevige regenbuien” uit de tekst van het verkiezingsprogramma verwijderd. Dat gebeurde op aandringen van het klimaatsceptische Friese VVD-lid Gert-Jaap van Ulzen. Lees meer.
 • Fayçal Cheffou, de man die kort na de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel ten onrechte werd opgepakt als „man met het hoedje”, heeft een klacht ingediend tegen de politie. Hij zou het afgelopen jaar naar eigen zeggen al drie keer onterecht gearresteerd zijn. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

Giel Beelen... weer betrapt.

Giel Beelen... weer betrapt.

 • Radio-dj Giel Beelen is voor de tweede keer aangehouden met te veel alcohol op achter het stuur. De rechter gaf hem een rijontzegging van zes maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Lees meer.
 • Voor circa 100 miljoen euro per persoon vliegt SpaceX toeristen binnenkort richting de maan. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Maandeskundige Bernard Foing van ESA vertelt precies wat je te wachten staat als je de reis boekt. Lees meer.
 • Jean Gharibian liet met zijn auditie in The Voice Kids menigeen versteld staan en helemaal nadat hij zijn heftige levensverhaal deed werd hij in één klap een tieneridool in de dop. Aan dat verhaal wordt nu echter getwijfeld. Lees meer.
 • Als JEZUS in het spektakelstuk THE PASSION op televisie, maakte hij grote indruk. Maar twee jaar later is het brood dat JIM DE GROOT (44) thuis breekt, afkomstig van de VOEDSELBANK. Wat ging er mis? Lees meer.
 • Max Verstappen had gisteren op het circuit waar hij vorig jaar geschiedenis schreef zijn eerste ’afspraakje’ met de RB13, de nieuwe bolide van Red Bull. Lees hier hoe het hem beviel.

Wat kun je vandaag volgen?

Naast materiële schade ontstond er ook veel niet-materiële schade door de aardbevingen in Groningen.

Naast materiële schade ontstond er ook veel niet-materiële schade door de aardbevingen in Groningen.

 • De rechtbank in Assen beslist vandaag of Groningers ook niet-materiële schade die het gevolg is van aardbevingen vergoed kunnen krijgen. Zichtbare aardbevingsschade aan woningen en gebouwen kan worden gecompenseerd. 125 Groningers stapten naar de rechter omdat zij ook andere, niet-tastbare schade vergoed willen zien. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman volgt de zaak vanuit de rechtszaal. Lees meer.
 • Leden van het provinciebestuur in Drenthe praten vandaag met commissaris van Koning Jacques Tichelaar over de beschuldiging dat Tichelaar zijn schoonzus aan een ontwerpopdracht zou hebben geholpen. Lees meer.
 • Vitesse neemt het vanavond in de halve bekerfinale op tegen Sparta, dat eerder al PSV uitschakelde. De Arnhemmers hoeven nauwelijks te worden gemotiveerd, maar de helft van het elftal kampt met een duivels dilemma. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

Pechtold blaakt van zelfvertrouwen.

Pechtold blaakt van zelfvertrouwen.

 • D66-lijsttrekker Alexander Pechtold haalt uit naar premier Mark Rutte, die zou verzwijgen dat hij de lasten wil verhogen. Lastenverlichting is volgens hem het eerste dat een volgend kabinet zou moeten oppikken. Lees het hele interview hier.
 • Iedereen heeft het sinds Trumps aantreden over nepnieuws, maar Leon de Winter ziet en hoort de hele dag vooral half-fakenieuws. „De feiten zijn niet nep, maar ze horen thuis in een context die met opzet wordt weggelaten.” Lees zijn hele column.
 • Bijna de helft van de Nederlandse bevolking zet zich in als vrijwilliger. Dat maakt ons samen met Zweden koploper in Europa. Sportverenigingen, culturele en zorginstellingen, scholen: ze kunnen niet zonder. Nog veel meer mensen dan zich nu al inzetten, zijn bereid om onbetaald werk te doen. De kunst is om al die vrijwillige energie goed te managen. Lees meer.
 • Het geld rolt onophoudelijk in het Chinese voetbal. Carlos Tevez, die opgroeide in een straatarme misdaadwijk, verdient – naar verluidt – een astronomische 40 miljoen euro (!) per jaar in Shanghai. En hij is zeker niet de enige die zijn zakken goed vult in het Verre Oosten. Lees meer.