Nieuws/Binnenland
679151440
Binnenland

Van der Wal: ’vergelijking is ongepast’

Boze reacties op nieuwe Jodenvergelijking door FDF-voorman

DEN HAAG - Van verschillende kanten is met verontwaardiging gereageerd op een passage in een interview met Mark van den Oever, de leider van Farmers Defence Force (FDF). In de Volkskrant zegt hij zaterdag dat de situatie van de boeren te vergelijken is met die van Joden in de Tweede Wereldoorlog, een vergelijking die hij drie jaar geleden al maakte en waar hij nog steeds achter staat.

Oud-PvdA-politicus Lodewijk Asscher twittert: „Boeren moeten minder stikstof uitstoten Joden werden vergast. Het verschil weigeren te zien is narcistisch antisemitisme.” Tv-producent en programmamaker Harry de Winter schrijft op Twitter: „Waarom aandacht besteden aan deze doorgedraaide boer #markvandenoever „de boeren zijn de nieuwe joden” @FarmersDefence levensgevaarlijk. waartoe dient dit soort berichtgeving! ? sensatie? negeren en arresteren indien nodig is de enige reactie #boerenprotest.”

Van den Oever ziet de stikstofplannen van het kabinet als „aanval op een bevolkingsgroep.” Hij vindt dat boerenbedrijven worden gediscrimineerd, net als „de periode van voor de oorlog, toen alle Joodse winkels gediscrimineerd werden.”

Minister Van der Wal vindt uitspraken FDF-voorman ’ongepast’

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) noemt de vergelijking, die de voorman van Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever maakt tussen de situatie van de boeren nu en die van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, „ongepast. Vergelijkingen met de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog vind ik niet kunnen.”

Demonstreren is in Nederland een groot recht, maar dat moet wel binnen de kaders van de wet gebeuren, stelt de minister.

Van der Wal heeft begrip voor de vragen, zorgen en emoties van agrarische ondernemers, benadrukt ze. De plannen voor stikstofreductie „hebben impact in veel gebieden.” Ze wil over die plannen op een „goede manier gesprekken voeren met agrarische ondernemers.” Dat doet Van der Wal op haar departement, tijdens werkbezoeken en op bijeenkomsten „waar we een discussie kunnen voeren.”

Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt de openbare intimidatie van Van den Oever aan het adres van een politicus veel te ver gaan. „Dat is wat mij betreft over de grens, net als sporen en snelwegen blokkeren. De veiligheid van anderen mag nooit in het geding komen, omdat jij het ergens niet mee eens bent”, aldus Yesilgöz.

Van den Oever stelt in een interview in de Volkskrant dat boeren met het landbouwbeleid van het kabinet worden gedecimeerd, zoals dat ook in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd met Joden. Hij ziet de stikstofplannen die Van der Wal vorige week presenteerde als een aanval op een bevolkingsgroep. De FDF-voorman vindt ook dat boeren worden gediscrimineerd, net als Joden voor de Tweede Wereldoorlog.

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian spreekt op Twitter zijn afschuw uit over de uitspraken van Van den Oever. „Dit soort domme uitspraken zijn de voedingsbodem voor antisemitisme.”

Fractievoorzitter Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) ondersteunt „geen acties waar mensen thuis worden opgezocht en ook geen acties waar burgers worden onthouden van voedsel”, schrijft ze op Twitter.