67961
Binnenland

VVD pareert kritiek D66 over hogere lasten

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra

DEN HAAG - De VVD weerlegt de kritiek van D66 dat de partij bij haar plannen voor de komende jaren een verhoging van lasten zou verbergen. Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is het de oppositiepartij zelf die lastenverzwaringen verborgen houdt.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra

Volgens Zijlstra moet D66-lijsttrekker Alexander Pechtold in de spiegel kijken als hij het over boerenbedrog heeft: „Wat hij ons verwijt, doet hij feitelijk zelf. ” De VVD’er reageerde woensdag op Radio1 op de aantijgingen van Pechtold in De Telegraaf. Die haalde in het interview uit naar premier Mark Rutte (VVD), die zou verzwijgen dat hij de lasten wil verhogen om te voldoen aan de internationale afspraken van Parijs over de verlaging van de CO2-uitstoot.

ZIE OOK: Pechtold: VVD verbergt lastenverzwaring

’Ik ga niet terugschreeuwen’

Ook Rutte zelf reageerde op de kritiek van Pechtold. Hij wil bedrijven stimuleren minder CO2 uit te stoten door de hoeveelheid beschikbare emissierechten die bedrijven kunnen kopen te verlagen. Op de kwalificatie 'boerenbedrog' ging hij niet in. ,,Soms overschreeuwt een collega zich, dan ga ik niet terugschreeuwen.''

D66 zou zelf verbergen dat de energierekening met een paar honderd euro per jaar gaat stijgen, aldus Zijlstra. De partij heeft de klimaatmaatregel in het verkiezingsprogramma staan, maar schuift die opslag door na 2021. Zo zie je het niet in de cijfers over koopkracht de komende jaren. Dat vertelt Pechtold „nou net effe niet eerlijk”, aldus Zijlstra.

’Milieumaatregelen niet doorberekend’

Volgens Pechtold betekent een stem op de VVD dat mensen na 15 maart rond de drie tot vijf miljard extra lastenverzwaringen tegemoet kunnen zien. Maar Zijlstra wijst erop dat de milieumaatregelen van de VVD in het verkiezingsprogramma internationale afspraken vergen, en dat ze daarom niet zijn doorberekend.

Bij BNR Nieuwsradio erkent Zijlstra dat de maatregelen geld gaan kosten. „Als je het klimaatakkoord wilt uitvoeren, dan zal dat wereldwijd heel veel geld kosten”, aldus Zijlstra. Tegelijkertijd denkt hij dat „geen enkele partij kan voorspellen” wat het prijskaartje is van de klimaatdoelen. Volgens hem zijn de kosten onder meer afhankelijk van technieken die nog ontwikkeld moeten worden.