Nieuws/Buitenland
6809445
Buitenland

Jihadisten ontsnappen na bombardement

QAMISHLI - Vijf gevangengenomen jihadisten van Islamitische Staat (IS) zijn volgens Syrische Koerden ontsnapt als gevolg van een Turks bombardement op Qamishli. Dit meldden bronnen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) die er in gevecht zijn geraakt met Turkse troepen. Qamishli ligt aan de Turkse grens. Een spreekbuis van IS, Amaq News, claimt dat IS in Qamishli een autobom heeft laten ontploffen. Daarbij zijn zeker drie mensen omgekomen.

De SDF waren in het noordoosten van Syrië een belangrijke factor in de internationale strijd tegen de jihadisten van IS. Ze houden nu naar schatting meer dan 80.000 mensen van de jihadistische beweging of hun familieleden vast, inclusief naar schatting 12.000 ex-strijders.

Westerse mogendheden vrezen dat IS opnieuw voet aan de grond krijgt tijdens het Turks-Koerdische strijdgewoel. Het is niet bekend of IS als organisatie nog bestaat.

Veel IS-strijders zijn sinds 2017 verdwenen in Syrië of Irak. Het gaat mogelijk om 18.000 mensen die uit beeld zijn geraakt met naar schatting meer dan 350 miljoen euro aan geld en goederen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop