Nieuws/Binnenland
683002216
Binnenland

Man die hoofd vastplakte aan Meisje met de parel in beroep: ’Celstraf te hoog’

Den Haag - Wouter M., de klimaatactivist die vorige week zijn hoofd vastplakte aan Meisje met de parel in het Mauritshuis, gaat in beroep tegen de celstraf die hij opgelegd heeft gekregen. Hij vindt de twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, te hoog, bevestigt zijn advocaat donderdag na berichtgeving van RTL Nieuws. „Dit is niet de manier om met een actievoerder om te gaan.”

Volgens advocaat Azzaad Ramsaroep heeft M. er alles aan gedaan om te voorkomen dat er schade zou ontstaan aan het schilderij. Eerder werd al bekend dat alleen de lijst en de achterplaat licht zijn beschadigd bij de klimaatactie.

De rechter oordeelde ook dat M. direct de cel in moest. Ramsaroep zal gaan vragen of zijn cliënt in afwachting van het beroep voorlopig op vrije voeten kan komen.

Verdachte Pieter G., die de actie gefilmd heeft, kreeg dezelfde straf opgelegd. Zijn advocaat laat weten na te denken over een hoger beroep, maar vecht wel aan dat G. direct de cel in moet. Een derde activist staat vrijdag voor de rechter. Hij ging niet akkoord met een supersnelrechtzitting.

Begië

De drie mannen zijn allen afkomstig uit België. De klimaatactie was geïnspireerd op eerdere demonstraties van de Britse actiegroep Just Stop Oil. M. verstoorde eerder al de Ronde van Vlaanderen door het parcours op te rennen tijdens de eindsprint.