Nieuws/Binnenland
68420
Binnenland

Gemeenten doof voor Hulproep

DEN HAAG - Mensen hebben geen idee waar ze terechtkunnen als ze problemen hebben met zorg, jeugdhulp of begeleiding naar werk. Dat komt doordat veel gemeenten hun zaken niet op orde hebben.

DEN HAAG

Die kritiek geeft Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn onderzoeksrapport Terug aan tafel, samen de klacht oplossen dat vandaag wordt gepubliceerd.

De ellende is volgens Van Zutphen ontstaan door decentralisatie. „Sinds januari 2015 is de uitvoering van de zorg (WMO), jeugdhulp (Jeugdwet) en de begeleiding naar werk (Participatiewet) van het Rijk naar de gemeenten overgegaan. Het moest leiden tot een herijking van de relatie tussen burger en overheid. Maar het heeft niet veel positiefs opgeleverd en de kloof alleen maar vergroot, zo lijkt het”, aldus de ombudsman.

Van Zutphen ontving sinds januari 2015 ruim 3100 klachten van burgers die zich niet goed behandeld voelen. „Ik zie dat instanties moeilijke gevallen op elkaar afschuiven en dat de wet- en regelgeving zo ingewikkeld is dat burgers niet weten waar ze moeten aankloppen met hun probleem.”

De cijfers in het rapport liegen er niet om. Zo steeg het aantal klachten over de Jeugdwet met 430% van 46 in 2015 naar 244 vorig jaar.