Nieuws/Buitenland
68445
Buitenland

Maleisië laat moordverdachte gaan

KUALA LUMPUR - Maleisië laat een Noord-Koreaan vrij die vastzit wegens betrokkenheid bij de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un. Volgens de autoriteiten is er onvoldoende bewijs tegen hem. De man zal vrijdag wel worden uitgezet naar Noord-Korea.

Kim Jong-nam overleed op 13 februari enkele uren nadat hij was aangevallen met een sterk zenuwgas op het vliegveld van Kuala Lumpur. Hij wachtte daar op een vlucht naar Macau.

Ri Jong-chol werd op 17 februari gearresteerd in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het is onduidelijk wat zijn rol zou zijn geweest in de moordzaak.

In verband met de moord zijn tot nu toe twee vrouwen aangeklaagd; de Vietnamese Doan Thi Huong en de Indonesische Siti Aishah.

De politie houdt in deze zaak nog een Noord-Koreaanse man vast en heeft zeven andere Noord-Koreanen in het vizier die betrokken zouden zijn bij de moord. Zuid-Korea en de Verenigde Staten beweerden vrijwel onmiddellijk na de aanslag dat Noord-Korea achter de moord zit.

Na de moord zijn de banden tussen Maleisië en Noord-Korea verslechterd. Donderdag maakte Maleisië bekend de visumvrije toegang voor alle Noord-Koreanen te bevriezen.