Nieuws/Binnenland
685485048
Binnenland

Verschil energierekening: ’Mensen passen niet in tabellen’

Den Haag - Opnieuw moest staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) als vervanger van minister Eric Wiebes uitleg geven aan de Tweede Kamer over de ontwikkeling van de energierekening. Vorig jaar ging dat gepaard met een blunder, de CDA-bewindsvrouw was nu een stuk voorzichtiger. „Mensen passen niet in tabellen.”

De Telegraaf meldde vandaag dat het door het kabinet beloofde voordeel van 100 euro op de energiebelasting (bij gemiddeld verbruik) volgens vergelijkingswebsites in de praktijk enkele tientjes lager uitvalt. Dat komt omdat het kabinet nog altijd rekent met een lager gemiddeld energieverbruik.

Vorig jaar ontdekte de prijsvergelijkers ook al een enorm verschil in de som van het kabinet en de werkelijke nota zoals die bij de meeste mensen op de mat valt. Het ging toen om enkele honderden euro’s.

Bangmakerij

PVV-Kamerlid Kops vroeg vorig najaar na een artikel in De Telegraaf om opheldering. Keijzer noemde het verhaal ‘bangmakerij’. Begin 2019 kwam het kabinet daar op terug en moest Wiebes toegeven dat de rekening weldegelijk met honderden euro’s stijgt.

Dinsdag was het opnieuw Kops die de staatssecretaris het hemd van haar lijf vroeg. „Een jaar later sta ik hier weer”, concludeerde het Kamerlid geïrriteerd. „En opnieuw rekent het kabinet met een te laag energieverbruik.”

Keijzer was duidelijk voorzichtiger en las van papier de antwoorden op. Ze legde nog eens uit hoe het kabinet op het voordeel van honderd euro is gekomen en dat het voordeel per type huishouden kan verschillen.

„Mensen passen niet in tabellen”, zei de staatssecretaris. Om de verschillen tussen het rekenwerk van het kabinet en de prijsvergelijkers te verkleinen wil het kabinet vanaf komend jaar wél gaan werken met tien verschillende scenario’s. Op die manier moet voor verschillende type huishoudens duidelijk worden hoe de energierekening zicht gaat ontwikkelen.

Belasting

„De werkelijkheid is dat we het hebben over gemiddelden”, zegt Keijzer. „Daarnaast zijn er de energieprijzen. Daarom kan ik geen garanties geven. Het kabinet gaat alleen over het belastingdeel.”

PVV-Kamerlid Kops vond de voorzichtige staatssecretaris veel te onduidelijk: „Ik wil duidelijkheid hebben. Geen gehannes met gemiddelden. Ik vrees dat de honderd euro anders weer verdwijnt in de statistieken.”