Nieuws/Binnenland
686190058
Binnenland

Berisping voor notarissen Pels Rijcken in fraudezaak

DEN HAAG - Twee notarissen en een kandidaat-notaris van het gerenommeerde notaris- en advocatenkantoor Pels Rijcken zijn berispt door de tuchtrechter naar aanleiding van de fraudezaak van voormalig topman Frank Oranje. Dit is woensdag bekendgemaakt. Ze kregen niet het verwijt betrokken te zijn geweest, maar ze hebben wel onzorgvuldig gehandeld.

Oranje sluisde jarenlang miljoenen euro’s door naar privérekeningen buiten het kantoor van de landsadvocaat. Hij pleegde zelfmoord toen het onderzoek hiernaar nog liep en het nieuws over de fraudezaak nog niet naar buiten was gekomen.

De notarissen van Pels Rijcken erkenden eerder al dat ze niet hebben gezorgd voor een goede controle binnen het kantoor. „Het gezag dat Oranje als ervaren notaris en bestuursvoorzitter genoot maakt niet dat hij volledig ongecontroleerd kon handelen. Van geraffineerde malversaties was geen sprake; zijn handelen was eerder brutaal dan briljant”, zegt de tuchtrechter hierop.

De tuchtrechter meldt hierbij ook dat een schorsing gerechtvaardigd zou zijn. „De schade die het aanzien van het notariaat in het algemeen heeft geleden, is echter toegebracht door het frauduleus handelen van Oranje, niet door het nalaten van de notarissen.” Ook hebben twee notarissen zelf al ontslag aangevraagd.

Dinsdag werd bekend dat een groot deel van de Tweede Kamer de samenwerking met het kantoor van de landsadvocaat, die de Staat bijstaat in rechtszaken, wil opzeggen. Er loopt nog een onderzoek naar de overeenkomst met Pels Rijcken, maar vrijwel de voltallige oppositie wil dat niet afwachten, zo bleek bij stemming over een motie hierover van zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt.