Nieuws/Binnenland
686776007
Binnenland

Protestaanvoerder: ’Kabinet wil burgeroorlog’

Boerenprotest legt Den Haag lam: uittocht begonnen

Boeren bij het Centraal Station in Den Haag. Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein verlaten.

Boeren bij het Centraal Station in Den Haag. Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein verlaten.

DEN HAAG - Protesterende boeren zijn woensdag zo massaal naar Den Haag gekomen, dat ze grote delen van de binnenstad hebben lamgelegd. De snelwegen naar de Hofstad zijn volledig dichtgeslibd met files die voor een belangrijk deel uit tractoren bestaan. Het openbaar vervoer in Den Haag ligt stil omdat de boeren belangrijke kruispunten blokkeren.

Boeren bij het Centraal Station in Den Haag. Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein verlaten.

Boeren bij het Centraal Station in Den Haag. Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein verlaten.

Rijkswaterstaat verwacht dat de terugkeer van de boeren de hele avond voor problemen gaat zorgen op de snelwegen. Omstreeks 16.45 uur begon de grote uittocht van deelnemers aan de protestactie. Veel aanwezigen die met de trein waren gekomen, begaven zich naar Den Haag Centraal voor de terugreis.

Een deel van de tractoren rijdt de A12 op richting Prins Clausplein, waarvandaan de wegen zich opsplitsen naar alle windrichtingen. Een ander deel gaat vanaf het Malieveld naar de Rijksweg 44 in de richting van Wassenaar en Leiden. Ook tractoren die op het laatste stuk van de snelweg A12 geparkeerd waren, worden gestart voor de terugreis. Omdat er zoveel tractoren naar Den Haag zijn afgereisd, neemt hun vertrek naar verwachting enkele uren in beslag.

Het kabinet is uit op een „civil war” (burgeroorlog) met boeren, en schuwt niet daarvoor het leger in te zetten. Dat zei Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force tegen demonstrerende boeren in Den Haag. „Zoals de meesten van dit kabinet, achter een muur van geweld, intimidatie en uitlokking”, aldus Van Keimpema tegen de menigte, die onder meer „mietjes” en „homo’s” scandeerde.

De situatie in de Hofstad liep eerder al uit de hand. Honderden boeren verlieten het demonstratieterrein en blokkeren inmiddels de tramlijnen ter hoogte van het Centraal Station. Ook wordt er vuurwerk afgestoken

Fileleed in heel Nederland omstreeks 16.30 uur door terugkerende boeren na hun protestactie.

Fileleed in heel Nederland omstreeks 16.30 uur door terugkerende boeren na hun protestactie.

’Onacceptabel en gevaarlijk’

In het tumult is geprobeerd een band van een politieauto leeg te laten lopen. De burgemeester van de Hofstad heeft geen goed woord over voor de ongehoorzaamheid van de demonstranten. „De boeren houden zich niet aan de afspraken, dat is onacceptabel en gevaarlijk voor inwoners en winkelend publiek”, aldus Johan Remkes.

De ME en legervoertuigen moeten de boze boeren uit de binnenstad weren.

De ME en legervoertuigen moeten de boze boeren uit de binnenstad weren.

Premier Rutte heeft de boeren inmiddels opgeroepen ’de rust te bewaren en de aanwijzingen van de politie te volgen, anders geldt het strafrecht’.

Binnenhof afgesloten

Het Haagse Binnenhof is inmiddels afgesloten voor het publiek en omgedoopt tot verboden terrein voor de boeren. Op verschillende plekken rond het Binnenhof zijn demonstrerende boeren met hun tractoren verschenen. De ingangen naar het binnenplein, waaraan onder andere de gebouwen van Eerste en Tweede Kamer en van de minister-president liggen, zijn afgezet met linten. Er zijn heel wat agenten op de been en ook de Mobiele Eenheid staat vlakbij paraat.

De Tweede Kamer heeft uit voorzorg een zijuitgang gesloten.

Inzet leger

De A12 richting Den Haag was ter hoogte van Nootdorp lange tijd geblokkeerd door het leger. Op een gegeven moment was de dreiging zo groot, dat besloten werd de tractoren toch maar door te laten.

Het leger blokkeert de A12 bij Nootdorp.

Het leger blokkeert de A12 bij Nootdorp.

De gemeente Den Haag heeft Defensie om zware vrachtwagens gevraagd om de wegen naar de Haagse binnenstad te blokkeren. Die assistentie valt niet bij iedereen in goede aarde. PVV-leider Geert Wilders twittert bijvoorbeeld dat het kabinet zich zou moeten schamen dat „het leger wordt ingezet tegen onze eigen hardwerkende Hollandse boeren.”

De legervrachtwagens helpen de gemeenten en de politie om de verkeersveiligheid te bewaken, zegt Bijleveld. „Wij worden niet ingezet tegen onze eigen bevolking.”

Door de actie is het Koningin Julianaplein volledig geblokkeerd. De aanwezigen roepen „Boeruh! Boeruh!” en „Rutte, rot op!.” Ook naar de politie worden verwensingen gemaakt. De aanwezige ME kan niet verhinderen dat er van alle kanten steeds meer tractoren bijkomen.

Minister Carola Schouten van Landbouw stelt dat „boeren eerder hebben laten zien dat ze hun zorgen op een waardige manier duidelijk kunnen maken. Laat dat vandaag weer zo zijn en volg de aanwijzingen van de autoriteiten op”, zegt ze op Twitter.

Negeren rode kruizen

Boeren negeerden eerder al de afsluiting van de A12 bij Nootdorp. Rijkswaterstaat plaatste wegens de drukte op verzoek van de politie rode kruizen boven de weg, maar de demonstranten hadden lak aan die maatregel en rijden toch door.

De veiligheid van agenten en medewerkers van Rijkswaterstaat kwam volgens de politie in het geding doordat boeren de afzetting van de snelweg A12 bij Den Haag massaal negeerden. „Ze reden gewoon door en hielden zich niet aan de afspraken”, zegt een woordvoerster van de politie.

Vanwege de grote drukte bij het boerenprotest, besloot de politie in de loop van de dag de A12 af te sluiten. Boeren moesten naar de parkeerplaats van het voetbalstadion van ADO. Daar hadden ze echter geen trek in. Hoewel de weg bij Nootdorp was afgezet, reden veel boeren met hun tractoren door. De politie was machteloos. „Het was voor ons niet veilig genoeg om daar te blijven staan”, zegt de woordvoerster. „Als ze gewoon doorrijden, blijf je niet staan. We hebben in de binnenstad niet voor niets materieel van Defensie staan”, voegt ze eraan toe.

Tekst gaat door onder de foto.

Boeren parkeren hun tractoren op het Malieveld in Den Haag.

Boeren parkeren hun tractoren op het Malieveld in Den Haag.

Een deel van het Malieveld was ook niet beschikbaar omdat het Cirque du Soleil er plaatsheeft. Daarom werd een deel van het veld afgezet.

Boeren op ring rond Groningen

Honderden boeren zijn woensdag om 13.30 uur begonnen aan een rondje met hun tractor over de ringweg van Groningen. Ze steunen daarmee hun protesterende collega’s in Den Haag.

Volgens boer Klaas Wolters, een van de initiatiefnemers van de actie, rijden er driehonderd tot vierhonderd tractors over de ringweg. „De opkomst is hoger dan verwacht”, zegt hij.

Hevige ochtendspits

Het verkeer liep woensdagochtend helemaal vast rondom Utrecht door het boerenprotest tegen het stikstofbeleid. Op de A27 was het het drukst, daar bedroeg de vertraging op het hoogtepunt meer dan twee uur. Naar schatting stonden er zo’n 3000 tractoren in De Bilt. Het boerenprotest in De Bilt verliep gemoedelijk.

Een aantal boeren probeerde woensdagochtend met de auto toch naar het gebouw van het RIVM in Bilthoven te gaan. De boeren werden teruggestuurd. Dat ging zonder probleem, meldde een politiewoordvoerder.

Een motoragent werd op de A7 bij Middenmeer geraakt door een tractor. Dat gebeurde toen de bestuurder van de tractor een bocht wilde nemen. Volgens de politie leek er geen opzet in het spel te zijn. De motoragent moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Hoe ernstig de agent gewond is, is onbekend.

Verslaggeefster Marieke van Essen volgt de boeren in Den Haag.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop