Nieuws/Buitenland
68870
Buitenland

Amerikaan claimt Britse troon in advertentie

Koningin Elizabeth hoeft zich geen zorgen te maken.

Koningin Elizabeth hoeft zich geen zorgen te maken.

LONDEN - De Amerikaan Allan V. Evans beweert dat hij de rechtmatige erfgenaam van de Britse troon is. In een grote advertentie in de Times zegt hij dat hij binnen 30 dagen aanspraak zal maken op zijn titels en de landen en bezittingen die daarbij horen. Koningin Elizabeth hoeft zich nog geen zorgen te maken, Evans zegt pas na haar dood de troon te willen bestijgen.

Koningin Elizabeth hoeft zich geen zorgen te maken.

Koningin Elizabeth hoeft zich geen zorgen te maken.

In de advertentie claimt Evans uit de plaats Wheat Ridge in Colorado een afstammeling te zijn van Cunedda Wledig, de stichter van het koninkrijk Wales. Zijn stamboom zou teruggaan tot de derde eeuw. Met de tekst wil hij zijn familie en anderen mededelen dat hij van plan is om zijn ’erfenis’ op te eisen.

In de advertentie, geschreven in de ’koninklijke derde persoon’, staat verder te lezen: „[Evans] zal dit onrecht in de geschiedenis recht zetten door het recht op de troon van Groot-Brittannië in Westminster op te eisen, na de betreurenswaardige toekomstige dood van Hare Majesteit de Koninging Elizabeth II, omdat hij zich niet van haar wil ontdoen uit het diepst mogelijk respect voor de grote dienstbaarheid en het onzelfzuchtige offer dat zij en haar man Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip hebben gebracht voor deze grootse natie.”

Evans sluit zijn koninklijke mededeling af door te zeggen dat onder zijn bewind „vrijheid en gelijkheid zullen worden bevorderd” en dat hij Groot-Brittannië weer ’groot’ zal maken.

Voorlopig hoeven we ons echter geen zorgen te maken over een onverwachte nieuwe koning in Groot-Brittannië. De afdeling juridische zaken van de overheid zegt tegenover de Independent geen contact te hebben met de man. Ze kunnen verder dus ook geen commentaar geven op zijn claim.

Het is ook niet de eerste keer dat Evans wilde, niet onderbouwde claims doet. In 2012 eiste hij een groot stuk land op in Colorado. De rechter oordeelde echter dat hij geen bewijs had dat het land aan zijn familie toebehoorde.