Nieuws/Buitenland
689566997
Buitenland

Britse media: verdachte heeft Somalische achtergrond

Moord op Brits parlementslid Sir David Amess (69) mogelijk terreurdaad

Zwaarbewapende agenten bij de Belfairs Methodist Church.

Zwaarbewapende agenten bij de Belfairs Methodist Church.

LONDEN - Het Britse parlementslid Sir David Amess is vrijdagmiddag doodgestoken in een kerk in zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea, meldt de politie van Essex op Twitter. Amess ging daar in gesprek met mensen uit het district. Een 25-jarige verdachte is opgepakt op verdenking van moord. De politie zoekt geen andere verdachten. Volgens meerdere Britse media gaat het om een verdachte met een Somalische achtergrond, een terreurdaad wordt niet uitgesloten.

Zwaarbewapende agenten bij de Belfairs Methodist Church.

Zwaarbewapende agenten bij de Belfairs Methodist Church.

Het steekincident gebeurde rond het middaguur in de Belfairs Methodist Church, een kleine en naar eigen zeggen ’levendige en vriendelijke’ kerk, waar hij sprak.

Volgens Sky News liep een man naar binnen en stak Amess meerdere keren. Hij werd ter plaatse behandeld. De komst van een traumahelikopter mocht niet baten; zo’n vier uur na het incident werd de dood van Amess officieel bekendgemaakt.

Politie

De politie laat weten dat het vermoedelijk om één dader gaat. Er wordt niet naar eventuele handlangers gezocht.

Tekst loopt verder onder tweet.

Over de dader is nog weinig bekend. Zijn motief zal worden onderzocht. De 25-jarige man wordt officieel verdacht van moord. Het onderzoek wordt geleid door de politieafdeling die zich met terrorisme bezighoudt. Het is aan de onderzoekers om te bepalen of het hier al dan niet om een terroristisch incident gaat, zei het hoofd van de politie in Essex.

Boris Johnson

De vlaggen bij het parlement, de ambtswoning van premier Boris Johnson en andere overheidsgebouwen in Downing Street hangen halfstok. De moord heeft mensen diep geschokt en bedroefd gemaakt, zei Johnson. „We hebben een geliefde vriend en collega verloren. David was een man die geloofde in zijn land en de toekomst ervan. We zijn een goede dienaar van de publieke zaak kwijtgeraakt.” De premier noemde zijn partijgenoot een van de aardigste mensen in de politiek.

Tekst loopt verder onder foto.

David Amess op een portretfoto.

David Amess op een portretfoto.

Britse politici reageerden geschokt op het incident. „Diepbedroefd dat we Sir David Amess MP hebben verloren”, twitterde justitieminister en vicepremier Dominic Raab. Amess was volgens hem een „formidabele campagnevoerder met een groot hart. Rust zacht mijn vriend.” Ook andere leden van het kabinet hebben met afschuw gereageerd.

„Dit is een incident dat zal zorgen voor schokgolven door de parlementaire gemeenschap en het hele land”, zei Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle. „De komende dagen zullen we de veiligheid van parlementariërs moeten bespreken en onderzoeken, ook over maatregelen die moeten worden genomen.” Leider van Labour Keir Starmer noemde de steekpartij schokkend en afgrijselijk. „Mijn gedachten gaan uit naar David, zijn familie en medewerkers.”

De Britten zijn in shock.

De Britten zijn in shock.

De Daily Mail merkt op dat Sir David Amess zich dit jaar nog uitsprak tegen messengeweld, dat in het Verenigd Koninkrijk net zoals in Nederland een vlucht neemt. Volgens Amess waren er meer preventieve maatregelen nodig.

Brexit

Amess was parlementslid sinds 1983. Aanvankelijk voor het kiesdistrict Basildon en sinds 1997 voor Southend West. Hij werd in 2015 geridderd, was getrouwd met Lady Julia en had vijf volwassen kinderen, vier dochters en een zoon.

Hij behoorde tot de rechtervleugel van de Conservatieve Partij, in ieder geval wanneer het ging om kwesties als Brexit. Amess was een vroege voorvechter van een vertrek uit de EU. Na het succesvolle Brexit-referendum bleef Amess binnen de groep ’Leave means Leave’ op het zoveel mogelijk loskoppelen van de Britse economie van die van de EU.

Christen en conservatief

Maar Amess was niet gemakkelijk in een hoek te duwen. Zo was hij een verklaard tegenstander van de jacht op vossen, een discussie die de Conservatieve Partij rond de millenniumwisseling verscheurde.

Tekst loopt verder onder foto.

Sir David Amess (staand) in het Britse parlement.

Sir David Amess (staand) in het Britse parlement.

Amess was echter een van de meest Conservatieven als het ging om LGBT-kwesties. Hij was een verklaard tegenstander van het homohuwelijk. Daarmee kwam hij onder andere in aanvaring met zijn dochter Katie, een actrice, die onder andere speelde in de musical Miserable Lesbians, een parodie op Les Miserables. Als Rooms-katholiek was Amess een verklaard tegenstander van abortus.

Aankondiging

Amess had op Twitter een aankondiging van zijn optreden in de kerk als ’vastgemaakte tweet’ ingesteld, zodat bezoekers van zijn pagina meteen op het evenement zouden worden gewezen.

Reacties

Britse politici reageerden geschokt op het incident. Leider van Labour Keir Starmer noemde het schokkend en afgrijselijk. „Mijn gedachten gaan uit naar David, zijn familie en medewerkers.” Partijgenoot van Amess Michael Fabricant zei ook dat hij geschokt was.