Nieuws/Buitenland
69010
Buitenland

Sessions buitenspel in onderzoek ’Russiagate’

WASHINGTON - De Amerikaanse minister Jeff Sessions van Justitie zal zich niet meer bemoeien met het onderzoek dat momenteel loopt naar eventuele Russische inmenging in de Amerikaanse politiek en contact met mensen uit het Trump-kamp ten tijde van de verkiezingscampagnes.

Hij wil daarmee elke schijn van belangenverstrengeling voorkomen in wat inmiddels in de Amerikaanse media Russiagate is gaan heten. Dat maakt Sessions donderdag bekend in een speciaal ingelaste persconferentie.

De justitieminister ligt zwaar onder vuur omdat hij gelogen zou hebben tegen de senaatscommissie die hem onder ede ondervroeg over zijn contact met Russen. De 70-jarige Sessions had tijdens de verkiezingscampagne van Trump tot twee keer toe contact met de Russische ambassadeur Sergei Kislijak, maar dat vertelde hij niet tegen de senaatscommissie.

Op de persconferentie in Washington zei hij dat hij met de Russen zeker niet over de campagne of over zaken met betrekking tot Trump had gesproken.,Ik heb tegen de commissie de waarheid gesproken. De beschuldigingen zijn vals”, zei hij donderdag. „We spraken over heel andere aangelegenheden. Over terrorisme en Oekraïne. Er kwamen géén politieke zaken aan de orde”, zei hij nadrukkelijk. Hij beloofde dat hij met de senaatscommissie contact zal opnemen om desgewenst zijn verklaring van destijds toe te lichten. Hij gaf toe dat hij wel had moeten zeggen dat hij contact met de ambassadeur had gehad.

President Donald Trump zei eerder op donderdag tijdens een bezoek aan het Amerikaanse vliegdekschip USS Gerald R. Ford „volledig vertrouwen” te hebben in Sessions.

„Sessions is een eerlijke man en hij zei niets verkeerd. Hij had zijn antwoord beter kunnen verwoorden, maar het was overduidelijk niet met opzet”, aldus Trump. „Het is een complete heksenjacht van de Democraten.”