Nieuws/Buitenland
690238846
Buitenland

Topambtenaar Europese Commissie stapt op

EU-president Jean-Claude Juncker en Martin Selmayr

EU-president Jean-Claude Juncker en Martin Selmayr

BRUSSEL - De omstreden secretaris-generaal van de Europese Commissie, de Duitser Martin Selmayr, stapt op korte termijn op.

EU-president Jean-Claude Juncker en Martin Selmayr

EU-president Jean-Claude Juncker en Martin Selmayr

De beoogde voorzitter van de Commissie, zijn landgenote Ursula von der Leyen, zei al eerder dat Selmayr onder haar niet kan aanblijven als hoogste ambtenaar van de Commissie. Tegen de website Politico heeft Selmayr nu gezegd dat hij verwacht eind volgende week al weg te zijn.

Volgens ongeschreven regels hebben de voorzitter van de Commissie en diens hoogste ambtenaar niet dezelfde nationaliteit. Selmayr zegt zelf twee weken geleden al aan Von der Leyen zijn vertrek te hebben aangekondigd. Dat was meteen nadat zij door de Europese leiders was voorgedragen. Het Europees Parlement beslist dinsdag over de benoeming van Von der Leyen.

Sterke man

De 48-jarige Selmayr wordt beschouwd als de sterke man achter de schermen van de huidige commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Zijn benoeming tot secretaris-generaal, in februari vorig jaar, was omstreden omdat deze niet volgens de geldende regels gebeurd zou zijn.

Selmayr was tot dan Junckers kabinetschef, en werd door de Commissie zonder de vereiste sollicitatieprocedure tot de hoogste ambtelijke functie gepromoveerd. Omdat hij daarvoor niet de vereiste rang had, werd hij twee weken eerder eerst tot adjunct-secretaris-generaal benoemd, en op de dag dat de zittende secretaris-generaal – de Nederlander Alexander Italianer – zijn ontslag aankondigde, meteen als diens opvolger aangewezen.

Het Europees Parlement en de Europese Ombudsvrouw hadden later scherpe kritiek op deze gang van zaken, maar de Commissie bleef erbij dat alle regels waren gevolgd.