Nieuws/Buitenland
69096
Buitenland

Bommelding in stad die Turkse minister weert

GAGGENAU - Na een bommelding is vrijdagmorgen het stadhuis van de Duitse stad Gaggenau enkele uren ontruimd geweest. Rond het middaguur gaf de politie het stadhuis vrij. Er is niets verdachts gevonden.

Met een mobiele telefoon was voor een explosief gewaarschuwd. Ongeveer honderd mensen die in het stadhuis aan het werk waren, werden naar huis gestuurd. De burgemeester sluit niet uit dat de melding verband houdt met het besluit een bezoek van de Turkse minister van Justitie naar Gaggenau te schrappen.

De Turkse minister van Justitie wilde in Duitsland wonende landgenoten in Gaggenau toespreken over het komende referendum in Turkije. Dat gaat over de overstap naar een presidentieel systeem en veranderingen van de grondwet. Gaggenau stak daar donderdag een stokje voor.

Veiligheid kon niet worden gegarandeerd

In de feestzaal in Gaggenau werden donderdag aanvankelijk vierhonderd bezoekers verwacht. Toen bekend werd dat de minister zou komen, steeg het animo aanzienlijk. Dat werd de gemeente te veel. Volgens de gemeente kon de veiligheid niet worden gegarandeerd.

Keulen verbood eerder al een bijeenkomst zondag met de minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci.