Nieuws/Binnenland
692836499
Binnenland

Sterrebos volledig ontruimd, acht actievoerders aangehouden

Sinds eind januari hebben zich al activisten in het bos verzameld.

Sinds eind januari hebben zich al activisten in het bos verzameld.

BORN - De politie heeft dinsdag alle bezetters uit een bos naast VDL Nedcar gehaald. Ze zijn alle zeven aangehouden en naar het politiebureau in Maastricht gebracht. Buiten het bos werd nog een achtste actievoerder aangehouden.

Sinds eind januari hebben zich al activisten in het bos verzameld.

Sinds eind januari hebben zich al activisten in het bos verzameld.

Voor het politiebureau hielden actievoerders een solidariteitsdemonstratie met de aangehouden mensen. Inmiddels zijn twee van hen vrijgelaten.

De politie begon dinsdagochtend met het uit de bomen halen van de bezetters van het bos. Een van de actievoerders is per brancard weggevoerd, volgens de politie omdat hij aangaf niet te kunnen lopen. De man werd vlak daarvoor met geweld uit de bomen gehaald. Volgens de politie omdat hij zich verzette.

Brandcard

De ontruiming begon vrijdagochtend vroeg. Volgens algemeen commandant Bart Vermariën, die de operatie leidde, heeft alleen de man die per brandcard werd afgevoerd verzet gepleegd. De anderen werkten mee aan hun aanhouding. De man die buiten het bos werd aangehouden, probeerde volgens Vermariën het bos binnen te dringen en bedreigde de politie met een voorwerp. Hij werd aangehouden wegens verzet tegen de politie.

In totaal zijn sinds de bezetting begon vijftig actievoerders aangehouden, maakte de gemeente Sittard-Geleen dinsdagavond bekend. De meesten moeten zich op 25 februari of 8 april voor de kantonrechter verantwoorden voor het niet voldoen aan de identificatieplicht en het verblijven op verboden gebied. Enkele actievoerders staan op 3 juni voor de politierechter voor zwaardere feiten, zoals diefstal en bedreiging.

In de bossen is eigenaar VDL al de hele dag bomen om aan het zagen. Een actievoerder twitterde dinsdag, voor hij werd opgepakt, vanuit 'zijn' eik. "Hier beneden zijn ze de hoogwerker aan het prepareren. Ze rijden alles kapot en in de verte wordt al gekapt. Hartverscheurend."

Dinsdagochtend maakten VDL en stichting De Groene Sporenwolf (DGS) bekend dat ze overeenstemming hebben bereikt over de boskap. VDL kan bomen kappen en deels overplanten om ruimte te maken voor uitbreiding van de fabriek. Daardoor hoeft de Raad van State geen uitspraak meer te doen in een beroepsprocedure tegen de boskap. Volgens de overeenkomst komt er onder meer veel groene compensatie.