Nieuws/Buitenland
693309095
Buitenland

Italië komt met nieuwe coronamaatregelen

ROME - De Italiaanse premier Giuseppe Conte zal zondag nieuwe maatregelen aankondigen om de golf van coronavirusgevallen tegen te gaan. Dat meldt zijn kantoor zaterdag, nadat het land een nieuw dagelijks record aan besmettingen had geregistreerd.

Volgens het kantoor van Conte bespreekt de overheid de nieuwe beperkingen met de lokale en gezondheidsautoriteiten. Verschillende ministers hebben gezegd een herhaling van de lockdown die aan het begin van de crisis werd opgelegd, uit te sluiten. Toch hebben de autoriteiten een reeks alternatieve maatregelen bekeken om sociaal contact te verminderen.

President Giovanni Toti van de regio Ligurië schreef op Facebook na een bespreking met de Italiaanse gezondheidsminister Roberto Speranze en lokale autoriteiten, dat de overheid scholen zal gaan aansporen om afwisselend leerlingen in de klas en online les te geven. Ook zullen bedrijven het aantal thuiswerkers moeten verhogen.

Italië heeft al tweemaal in tien dagen tijd de beperkingen opgevoerd. Zo is het dragen van mondmaskers buitenshuis verplicht en zijn beperkingen opgelegd aan openbare bijeenkomsten, restaurants, sporten en sommige schoolactiviteiten.

Volgens de Italiaanse kranten kunnen de nieuw aan te kondigen maatregelen ook betrekking hebben op niet-essentiële activiteiten, zoals bij sportscholen, zwembaden en amateursportevenementen.

Italië, het eerste grote Europese land dat door Covid-19 werd getroffen, was erin geslaagd om de besmetting tegen de zomer onder controle te krijgen dankzij een twee maanden durende strenge lockdown. De infecties zijn de laatste weken weer sterk toegenomen.

De afgelopen 24 uur registreerde het land 10.925 nieuwe besmettingen, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Vrijdag noteerde het land nog een stijging van 10.010 gevallen.

Het aantal doden door Covid-19 stond zaterdag op 47, dat zijn er acht minder dan vrijdag. In maart en april waren er op het hoogtepunt van de pandemie dagen met meer dan 900 doden.