Nieuws/Binnenland
693746266
Binnenland
Nederland zucht onder hitte

Dinsdag 34,6 graden, woensdag nóg heter

’Woensdag wellicht heetste dag ooit gemeten’

Drukte op het strand van Scheveningen.

Drukte op het strand van Scheveningen.

AMSTERDAM - Dinsdag was de warmste 23 juli ooit, meldt Weeronline. Het kwik steeg in Eindhoven naar de 34,6 graden en in De Bilt werd een recordtemperatuur vastgesteld. Maar pas op... woensdag en donderdag wordt het nog heter! Wellicht sneuvelt het all-time record woensdag al, vermoedt Weerplaza.

Drukte op het strand van Scheveningen.

Drukte op het strand van Scheveningen.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, is dinsdag code oranje van kracht geweest wegens de voorziene extreme hitte. In het Waddengebied gaf het KNMI code geel af. Maximumtemperaturen lagen veelal tussen de 30 en 34 graden.

Warmste ooit?

De hitte neemt nog toe. In 1944 werd het in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden. Dat getal geldt nog steeds als warmste dag ooit, sinds de metingen. „Het is goed mogelijk dat woensdag al, en niet donderdag, het record van Warnsveld wordt gebroken”, meldt Weerplaza.

Hitte in Nederland: code oranje.

Hitte in Nederland: code oranje.

Woensdag liggen de temperaturen tussen 32 en 38 graden en donderdag tussen 33 en 39 graden. Ook is de 40 graden donderdag nog steeds mogelijk. „Voor het eerst is de veertig graden in onze officiële weersverwachting gekomen”, meldt Weerplaza. Dat zou moeten gebeuren in Zeeuws-Vlaanderen of Noord-Brabant.

Topdrukte bij een buitenbad in Krimpen aan den IJssel.

Topdrukte bij een buitenbad in Krimpen aan den IJssel.

Hitteplan

Ook in de nachten koelt het maar moeizaam af. De minimumtemperaturen liggen rond de 20 graden. Ook vrijdag volgt nog een tropische dag.

Het RIVM kondigde gisteren al het Nationaal Hitteplan af voor heel Nederland. De extreme hitte kan tot problemen leiden voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Gewaakt moet worden voor uitdroging en oververhitting. Maandag kondigden de NS en spoorbeheerder ProRail maatregelen aan wegens de aankomende hitte, omdat deze tot overlast kan leiden. Zo worden extra verkeersleiders en storingsploegen ingezet.

Nederland zucht onder hitteLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover