Nieuws/Binnenland
69396
Binnenland

Onderzoek: hulpprogramma Kiesraad onveilig

DEN HAAG - Het computerprogramma (OSV) dat de Kiesraad bij vorige verkiezingen heeft gebruikt voor het berekenen van de uitslag, is daadwerkelijk kwetsbaar voor manipulatie. Maar het programma zal wel gebruikt worden voor het optellen van de uitkomsten van de verkiezingen.

Dat schrijft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag aan de Tweede Kamer. Computerbeveiligingsbedrijf Fox-IT heeft onderzoek gedaan naar het hulpprogramma. Plasterk besloot begin februari OSV te verbieden nadat RTL Nieuws had gemeld dat het kwetsbaar zou kunnen zijn voor manipulatie.

Vooral de software die OSV ondersteunt is „sterk verouderd”, blijkt uit het onderzoek van Fox-IT. Daardoor kunnen de laatst beschikbare beveiligingsmaatregelen niet meer worden toegepast op de software. Verder blijkt dat er onder meer geen gebruik werd gemaakt van beveiligde verbindingen en werden wachtwoorden onveilig opgeslagen.

OSV zal wel gebruikt worden voor het optellen van de uitkomsten van de verkiezingen, mits de computer niet verbonden is met internet. Dat is handig omdat gemeenten ermee bekend zijn, aldus Plasterk.