69411
Binnenland

Turkse minister naar Rotterdam

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu komt naar Rotterdam.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu komt naar Rotterdam.

ROTTERDAM - De Nederlandse regering vindt het onwenselijk dat de Turkse autoriteiten een campagnemanifestatie in ons land organiseren. „Wij achten dit niet gewenst en zullen dit overbrengen aan de Turkse regering”, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Ook premier Rutte is tegen de komst van de Turkse minister Mevlut Cavusoglu.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu komt naar Rotterdam.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu komt naar Rotterdam.

De Nederlandse publieke ruimte is niet de plek voor politieke campagnes van andere landen, aldus premier Mark Rutte vrijdag. Daarom heeft het kabinet besloten dat minister Cavusoglu hier geen campagnemanifestatie mag houden. „Daaraan zullen we niet meewerken. We vinden dit ongewenst”, aldus de premier op Facebook.

Steun Tweede Kamer

In politiek Den Haag is er steun voor het besluit van het kabinet dat het ongewenst is dat de Turkse regering in Rotterdam campagne gaat voeren. „Enige juiste reactie”, twitterde Sadet Karabulut van de SP vrijdag. Ook de ChristenUnie deelt die mening. „Laat de Turkse regering campagne voeren in eigen land. We moeten Erdogan niet helpen om de democratie daar verder in te perken!”, stelde Kamerlid Joël Voordewind in een tweet. D66-leider Alexander Pechtold gaf in het NOS Journaal aan tegen de bijeenkomst te zijn. Ook de PVV en VoorNederland willen er niets van weten. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb deelt het standpunt van de regering en zal de komende dagen nauw contact blijven houden met het kabinet. Vicepremier Lodewijk Asscher zei in Nieuwsuur dat de campagnebijeenkomst met de minister een „verkeerd signaal” afgeeft. „We hebben dat ook overgebracht.” Hij voegde eraan toe: „Het lijkt me goed als de Turken daar naar luisteren.”

Vrijdagmiddag werd duidelijk dat de Turkse minister Cavusoglu, op 11 maart naar Rotterdam komt om campagne te voeren voor het Turkse referendum over een nieuwe grondwet. De Turkse autoriteiten hebben tegenover de Nederlandse regering bevestigd „dat een campagnemanifestatie in Nederland in de planning staat”, aldus het ministerie in Den Haag.

Melding AK op Facebook

De AK Partij meldt op Facebook dat de Turkse bewindsman op zaterdag 11 maart zijn opwachting maakt in partycentrum Park De Heerlijkheid in het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet. Bontes en Van Klaveren van VNL hadden al vragen gesteld aan regering over de komst van de Turkse bewindsman.

Zorgen bij partycentrum

Partycentrum de Heerlijkheid in Rotterdam-Hoogvliet maakt zich zorgen over de veiligheid en heeft contact opgenomen met de gemeente Rotterdam. Het etablissement is volgende week zaterdag het toneel van een Turkse campagnebijeenkomst, waar ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zal spreken. De exploitant van de Heerlijkheid, Erol Poyraz, is woensdag benaderd door de organisatoren. „Dat de minister zou komen, werd er toen ook al bijgezegd. Ze hebben vijfhonderd stoelen besteld”, zei Poyraz tegen RTV Rijnmond. Hij benadrukt dat hij geen problemen wil.

Spanningen in Duitsland

In Duitsland liepen de spanningen met Turkije donderdag op toen bleek dat optredens in Duitsland van twee Turkse ministers werden tegengehouden. Turkije riep de ambassadeur van Duitsland er zelfs voor op het matje. Ook in Duitsland wilden de Turken landgenoten toespreken over het komende referendum (16 april) in Turkije. Dat referendum gaat over de overstap naar een presidentieel systeem en veranderingen in de grondwet. Die plannen geven president Erdogan veel meer macht.