Nieuws/Binnenland
69425
Binnenland

Koenders bezoekt ontwapeningszone FARC

Minister Koenders.

Minister Koenders.

BOGOTA - Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft in Colombia met zijn Colombiaanse en Noorse collega een ontwapeningszone van de FARC bezocht. Ze wilden met eigen ogen zien hoe de demobilisatie en ontwapening van de FARC-strijders verlopen, wat gebeurt onder toezicht van de VN.

Minister Koenders.

Minister Koenders.

Nederland gaat helpen bij de registratie van land in Colombia, vooral in gebieden waar rebellenbeweging FARC lange tijd de scepter zwaaide. Het Nederlands Kadaster gaat daartoe een proef uitvoeren in het Colombiaanse departement Meta. Koenders noemde goede landregistratie een ,,eerste, essentiële'' stap.

Het Kadaster zal samenwerken met Colombiaanse organisaties om de gebieden met behulp van Nederlandse technologie snel, goedkoop en voldoende nauwkeurig in kaart te brengen.

De regering van Colombia en rebellenbeweging FARC sloten vorig jaar een vredesakkoord. De FARC werd opgericht om de arme boeren te beschermen, maar groeide in een paar jaar uit tot een gewelddadige organisatie. De gevechten zorgden in ruim vijftig jaar voor meer dan 220.000 doden. Ook raakten miljoenen mensen hun huis kwijt.