Nieuws/Binnenland
696552422
Binnenland

Activisten KOZP naar ’geheime locatie’ gebracht

Vijf aanhoudingen bij rellen in Maastricht, agent behandeld na gooien vuurwerk

De ME greep zondag in tijdens de demonstratie in Maastricht.

De ME greep zondag in tijdens de demonstratie in Maastricht.

Maastricht - De politie heeft zondagmiddag in Maastricht vijf mensen opgepakt die een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) verstoorden. Drie van hen werden aangehouden omdat ze met vuurwerk gooiden. Daardoor liep een agent gehoorschade op. Hij heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen, zei een woordvoerster van de politie. De drie worden verdacht van een poging tot zware mishandeling. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit na het uitlezen van camerabeelden.

De ME greep zondag in tijdens de demonstratie in Maastricht.

De ME greep zondag in tijdens de demonstratie in Maastricht.

KOZP begon de demonstratie met zo’n vijftien mensen op het Vrijthof. Er bleken honderden tegendemonstranten op de been te zijn. De politie bracht de antiracisme activisten naar een andere plek in Maastricht om de gemoederen tot bedaren te brengen. De demonstratie werd voortgezet aan de Maaskade, maar ook daar kwam het tot confrontaties met tegendemonstranten. Na een uur staakte KOZP uit eigen beweging de demonstratie. Het groepje werd onder politiebescherming naar een veilige plek buiten de stad gebracht.

Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake kregen politie, gemeente en justitie in de loop van zaterdag signalen dat er een grote groep tegendemonstranten zou komen. Daarop werd de inzet van de politie zondag opgeschaald. De mobiele eenheid (ME) moest herhaaldelijk ingrijpen, onder meer met honden en paarden. De ME vormde een cordon rond de actievoerders van KOZP om tegendemonstranten weg te houden. Die gooiden vuurwerk en stenen naar de politie. De rellen, waarbij hooligans betrokken zouden zijn, namen pas af nadat KOZP uit het stadscentrum was weggevoerd en het begon te regenen.

’Dit valt niet goed te praten’

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht zei na afloop het betreurenswaardig te vinden dat de politie heeft moeten ingrijpen. „Demonstreren is een grondrecht, een demonstratie kan daarom niet zomaar verboden worden. Het is onze plicht dat grondrecht te beschermen, ook in deze coronatijd, want demonstraties vallen onder de uitzonderingen. Dat mensen die demonstratie hebben willen verstoren, is niet goed te praten.”

Onder de tegendemonstranten bevonden zich supporters van voetbalclub MVV. Voetbalclub MVV zegt van de situatie niet te weten. „We juichen het niet toe, zeker niet als er sprake is van geweld, maar als club hebben we geen grip op wat mensen doen buiten ons stadion. De demonstratie is niet in MVV-tijd gebeurd. We laten het aan justitie over om te oordelen of deze mensen iets verkeerds hebben gedaan”, aldus een woordvoerder. „Als je het ergens niet mee eens bent mag je dat gerust laten horen. Gebruik je gezonde verstand ga met elkaar in gesprek.”

Vrijwel alle lokale sinterklaasintochten zijn afgeblazen vanwege corona.

Weet u meer? Dan horen we het graag! Gebruik onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952 - ook voor het sturen van foto’s en video’s.