Nieuws/Buitenland
69688
Buitenland

Britse BuZa-minister binnenkort naar Moskou

LONDEN - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson reist binnenkort naar Moskou. Met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zal hij het onder meer hebben over Syrië en Oekraïne.

Het wordt het eerste bezoek van een Britse minister van Buitenlandse Zaken aan Moskou sinds vijf jaar. Groot-Brittannië steunt de sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim in 2014 en ook over de steun van Moskou aan de Syrische president Bashar al-Assad is Londen niet te spreken.

Volgens het ministerie van Johnson wil Groot-Brittannië met Rusland omgaan „waar dit in ons nationaal belang is.” Maar in kwesties waarover de meningen verschillen „blijft de minister robuust.”

Tijdens een bezoek aan Kiev vorige week zei Johnson dat de annexatie van de Krim illegaal was en dat het schiereiland aan Oekraïne teruggegeven moet worden. Hij zei ook dat de sancties tegen Rusland pas kunnen worden verlicht als Rusland de vredesafspraken van Minsk nakomt.

Johnson beschuldigde Rusland recentelijk ook van „vuile trucs”, waaronder cyberaanvallen en machinaties in de Balkan. Hij zei niet terug te willen naar de Koude Oorlog, maar noemde een ’tweesporenbenadering’ volkomen op zijn plaats. „Je moet met Rusland omgaan, maar je moet erg op je hoede zijn. Je moet je ervan bewust zijn waar ze toe in staat zijn.”

De precieze data van het bezoek zijn nog niet bekend. William Hague was in 2012 de laatste Britse minister van Buitenlandse Zaken die Moskou bezocht.