Nieuws/Buitenland
69695
Buitenland

Congres China bijeen voor vaststellen koers

Het dak van het parlementsgebouw.

Het dak van het parlementsgebouw.

PEKING - Welke maatregelen neemt China om te voorkomen dat de economische groei verder afzwakt, wat is het antwoord van Peking op het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump en wordt meer duidelijk over de wijze waarop president Xi Jinping zijn positie wil versterken? Op deze vragen komen mogelijk antwoorden tijdens het Chinese Nationale Volkscongres (NPC), dat zondag begint.

Het dak van het parlementsgebouw.

Het dak van het parlementsgebouw.

Meer dan 3000 parlementariërs komen gedurende tien dagen bijeen in de Grote Zaal van het Volk in Peking om formeel hun goedkeuring te geven aan wetten die door de leiders van de Communististische Partij zijn vastgesteld en waarvan al geruime tijd vaststaat dat ze het gaan halen.

Soldaten in burger.

Soldaten in burger.

Het volkscongres is dit jaar de voorbode van het belangrijke Partijcongres van de Communistische Partij in oktober. Dit congres wordt eens in de vijf jaar gehouden. Xi zal daar zijn tweede ambtstermijn veiligstellen en zijn positie vermoedelijk versterken door onvoorwaardelijke medestanders naar voren te schuiven voor een plek in het machtige Politbureau. Mogelijk komen in de komende dagen al tijdens het volkscongres namen van kandidaten voor het Politbureau bovendrijven.

Tijdens het volkscongres moet ook duidelijk worden of en welke maatregelen China gaat nemen om de economie te stimuleren. ´s Werelds op een na grootste economie groeide vorig jaar met 6,7 procent, na een vooruitgang met 6,9 procent in 2015. De groei van 2016 was de laagste sinds 1990. Economen verwachten dat de Chinese economie de komende jaren verder afkoelt.

Trump heeft China er onder meer van beschuldigd enorme hoeveelheden geld en rijkdom weg te halen uit de VS. Ook vindt de Amerikaanse president dat Peking te weinig doet om het communistische Noord-Korea in toom te te houden. Op de kritiek van Trump heeft Peking tot dusver terughoudend gereageerd.