Nieuws/Binnenland
697298164
Binnenland

Loket toeslagenaffaire wordt toevluchtsoord voor allerlei probleemgevallen

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën).

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën).

Den Haag - De hersteloperatie voor de toeslagenaffaire krijgt inmiddels voor een groot deel compensatie-verzoeken van mensen die waarschijnlijk daar helemaal geen recht op hebben. Het loket is ook een toevluchtsoord geworden voor mensen met allerlei andere problemen.

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën).

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën).

Vooral de afgelopen maanden loopt het aandeel mensen dat niet in aanmerking komt voor compensatie hard op. In oktober en november werd meer dan driekwart van de aanmeldingen afgewezen. In totaal heeft de Uitvoeringsoperatie Herstel Toeslagen (UHT) inmiddels 40.000 aanvragen behandeld voor de 30.000 euro tegemoetkoming die iedere daadwerkelijk gedupeerde ouder krijgt. Daarvan is ongeveer vier op de tien afgewezen.

Zak geld

Het betekent niet dat er allemaal gelukszoekers op het loket afkomen die maar eens een poging wagen om een zak geld binnen te slepen, bezweert demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën). „Die mensen zijn er ook”, geeft ze toe, maar haar ministerie heeft geen beeld van hoeveel dat zijn.

Het gaat volgens de staatssecretaris vooral om mensen die met problemen zitten die niet per se voortkomen uit het schandaal met de kinderopvangtoeslag. Van Huffelen: „Het zijn mensen die grote schulden hebben, die misschien gedupeerd zijn bij andere toeslagen. Die mensen hebben ook hulp nodig, maar ze kunnen niet door ons en onze organisatie worden geholpen.”

In de knel

Het ministerie van Financiën probeert die mensen daarom verder te begeleiden, en ze door te sturen naar instanties die hen wel kunnen helpen, zoals de gemeente. Het loket van het toeslagenschandaal wordt op die manier ook een toevluchtsoord voor mensen die op een andere manier in de knel zijn gekomen met de overheid: „Die hopen door zich bij ons te melden aandacht te krijgen voor hun problemen”, ziet Van Huffelen.

Dat er daarnaast ook bijna een jaar na de aankondiging van de ’Catshuis-regeling’, waarbij iedere gedupeerde in elk geval onvoorwaardelijk 30.000 euro krijgt, nog steeds mensen zich melden die daadwerkelijk gedupeerd zijn, verbaast ook Van Huffelen. Ze vindt het ’soms onvoorstelbaar’ dat mensen na alle media-aandacht voor het schandaal, dat de val van het kabinet begin dit jaar veroorzaakte, nu pas een verzoek indienen. Het gaat volgens haar bijvoorbeeld om mensen die ’angst hebben om zich te melden’ of ’de taal niet goed machtig zijn’.

Omdat het herstel van de affaire veel langzamer gaat en moeizamer verloopt dan het kabinet oorspronkelijk voor ogen had, gaat het proces nu ook deels op de schop. De focus verandert, legt de staatssecretaris uit: „Het kan sneller voor de ouders die het meest gedupeerd zijn.” Die krijgen nu ’eerder en meer aandacht’. Daarnaast zet Van Huffelen in op ’meer persoonlijke aandacht’ en ’aandacht voor emotionele hulp’.