Nieuws

Elba lens geslagen

Door Bernice Breure

York Hall, London, 28th October 2016

York Hall, London, 28th October 2016

FOTO Discovery Channel/Morgan White.

Idris Elba transformeerde zich tot professionele kickbokser voor de serie ’Idris Elba: Fighter’ van Discovery. De Britse acteur (44) laat zich graag als proefkonijn gebruiken. „De Nederlandse bokser Tyrone Spong was tijdens deze uitdaging een grote steun”, vertelt Elba.

York Hall, London, 28th October 2016

York Hall, London, 28th October 2016

FOTO Discovery Channel/Morgan White.

Eerder stortte Idris Elba (Luther) zich voor Discovery op onder meer dragracen en rallyrijden.

Vanaf vanavond (21.00 uur) zien we hoe de acteur zich klaarstoomt voor zijn eerste professionele kickbokswedstrijd en kennismaakt met de allerbeste trainers en vechters ter wereld. Zijn eerste gevecht was tegen de Nederlander Lionel Graves en hij raakte bevriend met de Nederlands-Surinaamse bokser Tyrone Spong.

„Tyrone was geweldig. Hij kwam me de laatste dagen voor het grote gevecht helpen. We sparden, trainden en vochten samen. Hij is een van de meest waanzinnige vechters op dit moment en ik was diep geraakt toen hij zijn bezigheden opzij zette om mij te helpen. Hij zei: ’Hé man, ik vind je een goede acteur, ik kom samen met je trainen’.”

Desondanks was het een lange, uitputtende weg die Elba bewandelde. Naast urenlange trainingen voorafgaand aan lange draaidagen op de filmset was zijn nieuwe dieet pittig. „Ik ben dol op pasta, rijst, bier en moest dat allemaal opgeven. Maar zodra ik dat deed, verloor ik superveel gewicht en won een hoop energie.”

Andere ontberingen: „Meer dan eens ben ik tijdens een gevecht op mijn neus geslagen die dan letterlijk veranderde van vorm. Shit, dacht ik dan, dit is niet goed voor mijn werk als acteur. Ik heb veel littekens aan deze serie overgehouden; een flinke op mijn torso herinnert me aan een behoorlijk heftige wedstrijd. Als ik die nu zie, denk ik: yeah, ik heb het overleefd.”

Dan was er nog zijn ego. „Dat is vele malen gekrenkt. Wat positief is trouwens, al heb ik geen megagroot ego. Ik werd neergeslagen door jongens die kleiner waren en van wie ik dacht dat ik ze wel kon hebben. Niet dus.”

Elba’s familie reageerde wisselend op de kickboksuitdaging. „Een van mijn eerste gevechten werd door veel vrienden en familie bijgewoond. Ik was goed bezig, al werd ik in de derde ronde met een behoorlijke klap neergeslagen. Terwijl het publiek wachtte op wat ging komen, riep mijn moeder: ’Drink wat water, laat hem niet tegen je hoofd schoppen, waarom doe je dit eigenlijk, heb je je astma-inhaler nodig?’ Het enige wat ik kon uitbrengen, was: mam, doe eens rustig en houd alsjeblieft je mond.”