Nieuws/Binnenland
698105903
Binnenland

Waar bij jou in de buurt kun je veilig zwemmen?

Hitte: opnieuw 40 graden in Nederland

Hutjemutje op het strand van Scheveningen

Hutjemutje op het strand van Scheveningen

Volkel - De hitte is opnieuw tot grote hoogte gestegen. Op vliegbasis Volkel bij Nijmegen werd 40,1 graden gemeten. „Het was al zeer historisch dat het hitterecord is gebroken en vervolgens 40 graden is gehaald, maar dat 40 graden nu zelfs twee dagen op rij wordt gemeten, maakt deze hittegolf helemaal ongekend”, aldus meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

Hutjemutje op het strand van Scheveningen

Hutjemutje op het strand van Scheveningen

Veel mensen voelen geen verschil tussen gisteren en vandaag. Gisteren werd 40,7 graden gemeten in Gilze-Rijen waarmee het hitterecord werd aangescherpt. „Dat all-time record zullen we vandaag niet halen, maar ik verwacht lokaal ruim 39 graden in het zuiden”, zegt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza. „Volgens mij merken mensen dat verschil in de praktijk niet.”

Vanochtend werd om 10.40 uur al 33,3 graden in Assen gemeten en ietsjes later was het 33,6 graden in Gilze-Rijen, zegt Weerplaza. „En dat loopt snel op.”

Live: waar bij jou in de buurt kun je vandaag veilig zwemmen?

Werkt de interactieve widget hierboven niet? Klik hier.

Koelere kust

In sommige gebieden wordt het wel aanzienlijk koeler. „We houden rekening met een zeewind in het zuid-westelijk kustgebied, daar wordt het minder warm”, zegt Klaassen. Dat is overigens relatief: het KNMI verwacht dat de maximumtemperaturen op de koelste plekken ’slechts’ rond de 32 graden liggen.

Ook worden aan het eind van de middag enkele onweersbuien verwacht in de zuidelijke provincies, en mogelijk in de Achterhoek, meldt Weerplaza.

Bekijk live hoe warm het is (iedere 10 minuten ververst):

Code oranje

Het KNMI heeft voor vandaag weer code oranje afgegeven, op alle plekken in het land met uitzondering van het Waddengebied. „Het hele land heeft te maken met extreme hitte”, meldt het KNMI.

Ook is het Nationaal Hitteplan van het RIVM weer van kracht.