Nieuws/Buitenland
698502965
Buitenland

’FBI nam 11.000 documenten en 90 lege mappen mee uit Trumps resort in Florida’

PALM BEACH - De FBI vond begin vorige maand meer dan 11.000 overheidsdocumenten tijdens de huiszoeking in het resort van oud-president Donald Trump. Die lagen niet alleen in dozen in een opslagruimte, zoals eerder al duidelijk werd, maar werden ook gevonden in het persoonlijke kantoor van Trump. Verder werden tientallen lege mappen aangetroffen, waaronder 48 met het opschrift „geclassificeerd.” Het laatste nieuws roept volgens Amerikaanse media de vraag op of alle verdwenen documenten wel boven water zijn gekomen.

Een rechter die zich buigt over het verzoek van Trump om een onafhankelijke arbiter (special master) aan te stellen onthulde de informatie over de inval in Mar-a-Lago in Palm Beach (Florida) vrijdag. Volgens The Guardian geven deze rechtbankdocumenten het beste beeld tot nu toe van wat er in Trumps resort gevonden werd.

FBI-agenten haalden 71 lege mappen uit het kantoor van Trump en 19 lege mappen uit een opslagruimte. Naast de 48 lege mappen met het opschrift „geclassificeerd” lagen er ook veertig lege mappen waar „gevoelige informatie” op stond. Waarom deze mappen geen papieren bevatten wordt niet duidelijk. Volgens de Britse krant kan de „opzienbarende ontdekking” erop wijzen dat sommige van de meest geheime Amerikaanse overheidsdocumenten ook na de FBI-inval nog niet zijn teruggevonden.

Top Secret

In het persoonlijke kantoor van de oud-president werden zeven documenten met het stempel ’topgeheim’ aangetroffen. Deze papieren moeten volgens Amerikaans protocol in overheidsfaciliteiten worden opgeborgen.

The New York Times schrijft dat langzamerhand duidelijk wordt hoe belangrijke overheidsdocumenten lukraak tussen andere spullen lagen. In één doos werden naast dertig krantenknipsels uit de periode 2008-2019 ook drie kledingstukken, een boek, elf vertrouwelijke, 21 geheime en 255 overheidsdocumenten of foto’s zonder classificering gevonden.

Volgens de Amerikaanse krant lijken zorgen over het „overtreden van regels die de nationale veiligheid moeten beschermen” dan ook terecht. Ook levert de onthulling extra bewijs dat de bewering van Trump dat hij alleen „gedeclassificeerde” documenten in huis had „onwaar” is, schrijft The New York Times.

Trump zou nog altijd niet geaccepteerd hebben dat hij de verkiezingen in 2020 verloor van Joe Biden. Ook is nog niet uitgesloten dat de Republikein een nieuwe poging doet om in 2024 weer in het Witte Huis te geraken.

Republikeinen op de kast gejaagd

De verhoudingen in de VS staan al op scherp. Republikeinen hebben fel gereageerd op een speech van Joe Biden. De Amerikaanse president haalde daarin hard uit naar Donald Trump en diens MAGA-beweging, genoemd naar Trumps bekende slogan ’Make America Great Again’. De tussentijdse verkiezingen over twee maanden worden volgens Biden „een strijd om de ziel van de natie.”

Biden, die sprak voor Independence Hall in Philadelphia waar in 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend, zei onder meer: „Donald Trump en de MAGA-Republikeinen staan voor een extremisme dat onze republiek bedreigt. Ze promoten autoritaire leiders en ze wakkeren politiek geweld aan.” De president luidde naar eigen zeggen de noodklok over de staat van de democratie in de VS: „We hebben onszelf lange tijd gerustgesteld met het idee dat de Amerikaanse democratie onfeilbaar is. Maar dat is niet het geval.”

Prominente Republikeinen voelden zich in de kuif gepikt door de president. „Joe Biden heeft vanavond miljoenen Amerikanen belasterd”, twitterde senator Ted Cruz. „Hij is er niet in geïnteresseerd om de ziel van de natie te herstellen, hij wil alleen maar Amerikanen tegen elkaar opzetten.” Volgens collega-senator Lindsey Graham is er niets mis met Amerika’s ziel. „Het Amerikaanse volk lijdt onder jouw beleid”, was Grahams verwijt aan Biden. „Stop met standjes geven en verander jouw beleid voor het te laat is.”

Trump zelf schoot uit zijn slof op zijn eigen sociale medium, Truth Social. „Hij moet gek zijn of lijden aan vergevorderde dementie”, oordeelde de voormalige president over zijn opvolger. „Iemand moet aan Joe Biden uitleggen – langzaam maar passievol – wat MAGA betekent, zo krachtig als woorden maar kunnen zijn: MAAK AMERIKA WEER GROOTS! Als hij Amerika niet weer groots wil maken, wat uit zijn woorden, daden en gedachten blijkt, dan zou hij zeker niet de Verenigde Staten moeten willen vertegenwoordigen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop