Nieuws/Binnenland

’Als kijker krijg je veel meer overzicht, dat mis je als speler’

AVRO TROS

SPOILER ALERT - Meteen al aan het begin van de aflevering van 4 maart kreeg Diederik Jekel te horen dat hij het slagveld van Wie Is De Mol moest verlaten. De wetenschapjournalist kon even zijn tranen niet bedwingen tegenover Ard Rooijakkers, en vertrok, moe maar ook tevreden.

AVRO TROS

De rest van het programma heb je dus als kijker meegemaakt?

Ja, dat was wel een beetje dubbel, omdat ik met Sanne, Thomas en Jochem zoveel had meegemaakt. Zo'n spel als met de bordjes in Moltown had ik enorm leuk gevonden om te doen. Het was ook heel lief van ze dat ze zeiden dat ze me misten, mijn manier van denken. Het is inderdaad wel het soort spel waar ik goed in ben. Misschien had ik eerst rustig een plan gemaakt met de bordjes, logisch redenerend. Om dan, als alles hing, nog een controlerondje te maken.

Ik hoor een maar: zo eenvoudig is het ook weer niet?

Nee, zeker niet. Het speelveld is enorm groot, dus je hebt heel sterk de neiging om op te splitsen, waardoor iedereen zijn eigen dingetje gaat doen. En bovendien: de klok tikt. Je moet de opdracht wel op tijd af hebben. Door die tijdsdruk en het ieder voor zich handelen raakt het overzicht kwijt. En als je dan op het laatst nog weer bordjes gaat veranderen, valt alle eerdere logica in het water. In het spel realiseer je je zoiets ook wel, maar je wordt ook door het spel geleefd. Dat zag je ook in het spel waarin bomen met touwen moesten worden verbonden om de bonus te krijgen. Als je één foutje maakt, moet je corrigeren en dat is kostbaar. Het kan dan makkelijk mislopen, je bent zó het overzicht kwijt, alsof je een draadje uit een trui trekt.

Dan is het thuis op de bank heel anders?

Ja natuurlijk, als kijker krijg je veel meer overzicht, dat mis je als speler. Om maar een voorbeeld te noemen: je krijgt natuurlijk niet de drone-opnamen mee, die maken het echt een heel stuk makkelijker om een totaalbeeld te houden. Als je dat als speler wel zou hebben, zou je het spel wellicht slimmer kunnen spelen, maar dat levert misschien geen leukere tv op.

Ben je eigenlijk een beetje een spelletjesman, of past dat niet bij een wetenschapper?

Wetenschappers zijn net mensen. Zelf speel ik graag Yahtzee en Rummikub. Nerdspelletjes. Maar ik hou ook erg van trivia, daarom heb ik ook meegedaan aan De Slimste Mens. Dat heeft ermee te maken dat het mijn levensdoel is van alles iets af te weten, iets te begrijpen. Alles is in principe interessant; dat maakt elke dag ook leuk.

Was je als bèta eigenlijk een beetje anders dan de anderen in Wie Is De Mol?

Zeker. De opdrachten zijn eigenlijk een beetje voor bèta's gemaakt. Bèta's zijn gewend te proberen het hele systeem te bekijken. Dat doen we eigenlijk de hele dag. Iets wat logisch lijkt, kan dat later per slot van rekening niet blijken te zijn. Ik raak daarom niet zo gauw in paniek, ik ben meer van het uitzoomen om het grotere plaatje te zien, dan in paniek te schieten en als een kip zonder kop rond te rennen. En veel van het spel is tactiek, draait om logisch nadenken en om speltheorie. Er zit enorm veel wiskunde in. In exacte wetenschappen draait het als het er op aankomt ook om puzzeltjes oplossen. Om uit aanwijzingen van de natuur onderliggende fenomenen te leren begrijpen.

Typisch een ideale eigenschap voor de Mol?

Ik kom heel calculerend over, ik ben van nature berekenend. Dat zou inderdaad wel heel goed bij de Mol passen. En daar komt nog bij dat je natuurlijk bewust je best doet om als de Mol door het spel te gaan. Dat anderen dan hun kaarten op jou zetten en naar huis moeten. In het begin was ik daar nog niet zo mee bezig, maar zeker vanaf aflevering vijf of zes deed ik dat wel maximaal. Maar juist omdat ik dat calculerende in me heb, is het omgekeerd dan ook weer logisch dat de makers mij bij uitstek níet als de Mol kozen.

En uiteindelijk toch tranen bij de berekenende bèta?

Tja, toch een huilend afscheid. Maar dat waren ook tranen van geluk om wat ik heb mogen meemaken, van onthechting ook. En natuurlijk van vermoeidheid. Ik heb dat geloof ik ook gezegd: ik was zó moe! Normaal heb ik emoties en stress redelijk onder controle, maar dit is zo'n bijzonder spel en dan ook nog op de mooiste plekken. Je beleeft het allemaal zo intens... Meedoen aan Wie Is De Mol stond al dertien jaar op mijn verlanglijstje, dat ik dit bijna tot aan het eind heb mogen doen is gewoon fantastisch. Ik heb dan ook geen enkele frustratie, ik heb alleen uiteindelijk op het verkeerde paard gewed, daar kan ik heel goed mee leven. Dus nadat ik werd afgevoerd – en dat gaat dus echt zo hè – kon ik gewoon een biertje pakken en was 't goed.

Doe je, als je gevraagd zou worden, een volgende keer weer mee?

Nee, deze unieke ervaring gaat nooit meer overtroffen worden. Een tweede keer zou er altijd bij in de schaduw staan. Ik heb nu vrijwel alles mogen meemaken met een enorm leuke groep mensen. Ik voelde me soms net alsof ik weer terug was in groep acht. Beter dan dit kan het nooit worden!

Lees meer over