Nieuws/Binnenland
69923
Binnenland

Wilders: hele Turkse kabinet ongewenst

AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders zou graag zien dat het hele Turkse kabinet de komende tijd tot ongewenste persoon wordt verklaard, zodat de bewindslieden in Nederland geen campagne kunnen voeren voor een omstreden Turkse referendum. Met het referendum wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn macht versterken.

Turkse bewindslieden die in Nederland campagne voeren is „het ergste dat ons kan overkomen”, zei Wilders zondag in Amsterdam tegen media. „Onaanvaardbaar.” Hij ziet het absoluut niet zitten dat zij komen pleiten „voor een verandering van de Turkse grondwet die de islamofascistische Turkse dictator Erdogan alleen maar sterker zal maken ten koste van het Turkse parlement.”

„Als ik premier zou zijn, dan zou ik in ieder geval tot half april, als Turkije het referendum houdt, het hele Turkse kabinet tot persona non grata verklaren”, aldus Wilders. „Dan zijn ze niet welkom. Dan komen ze gewoon niet. Dan krijgen ze geen visum. Dan is de boodschap helder. Dan weet je zeker dat het niet gebeurt.”

Wilders voelt er niets voor om de kwestie over te laten aan een burgemeester, die een bijeenkomst kan verbieden als hij een verstoring van de openbare orde vreest. Dan wijkt zo’n Turkse minister gewoon uit naar een andere plaats, aldus de PVV-leider. Hij verwijt het kabinet-Rutte een slappe reactie: „Ik zou het wel weten.”