Nieuws/Binnenland
699828014
Binnenland

Politie graaft naar lichaam in Maastricht

Verdween Tanja Groen in vers gedolven graf?

De ouders van Tanja Groen en de politiefoto van hun dochter (inzet).

De ouders van Tanja Groen en de politiefoto van hun dochter (inzet).

MAASTRICHT - Er is een doorbraak in het verdwijningsmysterie rond de 18-jarige Tanja Groen uit Schagen die in 1993 in Maastricht verdween. De politie doet sinds woensdagochtend na een zeer serieuze tip onderzoek bij een graf op een kerkhof aan De Beente in de Maastrichtse wijk Heugem, waar haar lichaam begraven zou zijn.

De ouders van Tanja Groen en de politiefoto van hun dochter (inzet).

De ouders van Tanja Groen en de politiefoto van hun dochter (inzet).

Het graf waar het lichaam van Tanja mogelijk in ligt, was in 1993 vers gedolven. „Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen Radio 1.

Politiewoordvoerder Yolanda Dols laat tijdens een persconferentie weten dat de resultaten van het onderzoek op de begraafplaats naar het NFI worden gebracht waarna er binnen enkele weken uitsluitsel kom. De serieuze tip kwam in het najaar van 2019 binnen bij het coldcaseteam van de Limburgse politie.

De ouders van Tanja Groen, Adrie en Corry Groen.

De ouders van Tanja Groen, Adrie en Corry Groen.

Het onderzoek staat los van de overleden man die in het graf ligt. Deze heeft net als zijn nabestaanden niets met de verdwijningszaak te maken, aldus de politie. De nabestaanden geven medewerking aan het onderzoek aan het graf, dat de hele dag duurt. De begraafplaats is woensdag afgesloten.

De verdwijning van de tiener is een van de grootste coldcasemysteries. Tanja zou gezondheidswetenschappen gaan studeren in Maastricht. Ze verdween in de nacht van dinsdag 31 augustus op woensdag 1 september 1993 nadat ze van een ontgroeningsfeestje op de sociëteit Circumflex in het centrum van Maastricht terugfietste naar haar kamer in Gronsveld. Dat ligt ten zuidoosten van Maastricht. Ze kwam daar nooit aan.

De politie ging van meet af aan uit van een misdrijf. Er is sinds haar verdwijning op talloze plekken gezocht. In 2012 werd nog een fiets opgedoken uit de Maas. Die bleek niet van haar te zijn. In 2014 nog onderzocht het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) botten die waren gevonden op een akker bij Gronsveld. Het bleken geen resten te zijn van Tanja.

Spoorloos verdwenen

„Het is meer dan 26 jaar geleden dat onze dochter spoorloos verdween. De onzekerheid over haar lot is voor mijn man, onze kinderen en mij al die tijd ondraaglijk geweest. Het heeft ons elke dag beziggehouden. Wij zouden erg opgelucht zijn als aan deze onzekerheid nu een einde komt en we onze dochter thuis kunnen brengen”, laat moeder Corrie via misdaadjournalist Peter R. de Vries weten. De Vries is woordvoerder van de familie Groen. Vader Adrie vindt het erg spannend, maar wijst erop dat hem door de politie is verteld ’dat het niet om zomaar een tip gaat’.

Tekst loopt door onder de video.

In een interview met De Telegraaf in april 2019 vertelden moeder Corrie en vader Adrie over de pijnlijke onzekerheid die de nabestaanden al meer dan een kwart eeuw tart. „Die onzekerheid is heel zwaar. Het zorgt ervoor dat je gewoon niet weet wat er is gebeurd. Je blijft ergens toch hopen en je wil gewoon duidelijkheid. Maar ze hebben helemaal niets gevonden. Helemaal niets”, zei Corrie toen.

’We blijven hopen’

Moeder Groen prees het coldcaseteam van de eenheid Limburg. „Als die iets horen, zoeken ze het uit. Alleen: meestal leidt het tot niets. Maar toch blijven we hopen. Zeg nooit nooit. Je weet het niet. Wie weet dat iemand ziet wat voor opluchting het kan zijn als er iets bekend wordt, en besluit alsnog zijn of haar mond open te doen. Daar hopen we nu een beetje op.”

Die hoop lijkt dus niet voor niets te zijn geweest. Wie het coldcaseteam van de politie tipte over de zoekplaats, is nog onduidelijk. Ook De Vries wil er nog niets over zeggen.

De verdwijning van Tanja Groen is een van de bekendste onopgeloste coldcasemisdrijven rond tieners uit de jaren negentig. Eerder werden de moord op Marianne Vaatstra (1999) uit Zwaagwesteinde, Milica van Doorn (1992) uit Zaandam, Andrea Luten (1993) uit Ruinen en Nicole van der Hurk (1995) uit Eindhoven opgelost.

Vorige week lanceerde de politie nog de coldcasekalender met daarop 52 onopgeloste, ernstige misdrijven. Ook de verdwijning van Tanja Groen staat op deze kalender. Nederland telt zo’n 1500 coldcasezaken. Dat zijn verdwijningen, verkrachtingen, moorden en bomaanslagen.