Nieuws/Binnenland
699845107
Binnenland

Moeder Hümeyra: ’Elke dag schrijf ik haar naam hopend op antwoord’

Verdachte Bekir E. had al een contactverbod met Humeyra.

Verdachte Bekir E. had al een contactverbod met Humeyra.

ROTTERDAM - De rechtszaak rond de dood van de 16-jarige scholiere Hümeyra is donderdagmiddag tijdelijk onderbroken geweest door de hoog opgelopen emoties bij aanwezigen. Verdachte Bekir E. hoorde de hartverscheurende verklaringen van de nabestaanden van het meisje aan. „Mijn ogen zoeken voortdurend naar Hümeyra. Elke dag schrijf ik haar naam in Whatsapp en hoop ik dat ik antwoord krijg”, vertelde een familielid namens haar moeder.

Verdachte Bekir E. had al een contactverbod met Humeyra.

Verdachte Bekir E. had al een contactverbod met Humeyra.

De vrouw zit sinds de dood van haar dochter aan de medicijnen. „Als ik voetstappen op de trap hoor, hoop ik iedere keer dat het Hümeyra is. Voor mij wordt het leven steeds moeilijker verdraagbaar.”

Bekir E. lijkt enige berouw te tonen tijdens het voorlezen van de slachtofferverklaring. Hij snuit zijn neus en dept zijn tranen weg.

’Trots op haar’

Hümayra’s zus heeft het zwaar tijdens het voorlezen van haar eigen betoog. „Iedere dag rond half 5 verwacht ik mijn zusje nog steeds thuis. Iedere dag hoop ik haar gelach te horen in de kamer naast mij. Misschien wel twintig keer loop ik erlangs en droom ik dat ze op haar bed ligt te praten met haar vriendinnen.” De zus nam afgelopen zomer ook het diploma van Hümeyra in ontvangst. Ik ben zo trots op haar. De pijn neemt iedere dag toe, als een steen op mijn maag.”

Hoofdverdachte Bekir E. zei tijdens de behandeling van zijn zaak dat hij niet vooraf van plan was om de 16-jarige Hümeyra dood te schieten. Toen hij toevallig in de buurt van haar school reed, zag hij haar opeens lopen. Hij sprong de auto uit en rende achter haar aan over het schoolplein, omdat hij haar vragen wilde stellen, zei hij donderdag tegen de rechtbank in Rotterdam. Tal van doodsbedreigingen vooraf, waren volgens hem niet „serieus” bedoeld.

De vlot en veel pratende E. zei dat hij „een grote fout” heeft gemaakt, dat hij een grens over is gegaan en dat hij de verantwoordelijkheid daarvoor op zich neemt. Hij wist die 18e december niet wat hij deed, omdat hij die dag ernstig onder invloed was van cocaïne, benadrukte E. meerdere keren. Dat hij soms snel agressief is en veel scheldt, komt volgens hem omdat hij verstandelijk beperkt is. Hij verwees zelf naar een rapport van het Pieter Baan Centrum waarin dit wordt geconcludeerd.

Bekir E. hoort strafeis

De verdachte zei dat hij werd gepest door Hümeyra en een andere ex-vriendin en hij wilde weten waarom. Volgens hem zat deze oude ex achter de pesterijen, zoals langsrijden en de middelvinger opsteken. Hij dacht dat deze ex Hümeyra ertoe aanzette aangiftes tegen hem te doen van mishandeling en bedreigingen. De rechtbank hield hem voor dat er geen enkele aanwijzing is gevonden voor gepest en dat deskundigen denken dat E. dit als een waanidee heeft verzonnen.

Hümeyra was doodsbang voor E., zo hebben haar naasten verteld. De verdachte zei dat de bedreigingen loos waren en dat hij haar alleen bang wilde maken. Ook was er geen sprake van een mogelijke ontvoering, waarmee hij met een vriend had gesproken. Dit was volgens hem „dronkemanspraat.” De tweede verdachte is donderdag niet op de zitting.

Verslaggever Martijn Schoolenberg is bij de rechtszaak aanwezig. Volg hem via Twitter.