Nieuws/Buitenland
70109166
Buitenland

Acteur (90) uit Star Trek de ruimte in (en weer terug op aarde)

Shatner komt op eigen kracht uit de cabine.

Shatner komt op eigen kracht uit de cabine.

VAN HORN - Acteur William Shatner, die tientallen jaren de hoofdrol speelde in de serie Star Trek, is woensdag in het echt de ruimte in geschoten. Hij ging mee met een toeristische vlucht naar de rand van de dampkring. De 90-jarige Shatner is nu de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest.

Shatner komt op eigen kracht uit de cabine.

Shatner komt op eigen kracht uit de cabine.

De raket New Shepard werd om 16.50 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf een basis in het westen van Texas. Op het hoogtepunt, zo’n 107 kilometer boven de aarde en net buiten de dampkring, konden Shatner en de anderen een paar minuten lang voelen hoe het is om gewichtloos te zijn.

Shatner is een van de vier passagiers van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, een van de rijkste mensen op aarde. Shatner speelde van 1966 tot 1994 in Star Trek. Hij vertolkte de rol van Captain James T. Kirk, bevelhebber van ruimteschip USS Enterprise.

Blue Origin meldde via Twitter dat de capsule en de booster succesvol van elkaar werden gescheiden op grote hoogte. Zes minuten later keerde de booster veilig terug op aarde. De capsule met de astronauten landde tien minuten na de lancering aan drie parachutes. Volgens Blue Origin was het een veilige terugkeer. Enkele minuten later stapten Shatner en de andere bemanningsleden op eigen kracht uit de capsule. Bezos ontkurkte vervolgens de champagne.

Blauw en zwart

„Dit was een reis om nooit te vergeten”, zei een ontroerde ’Captain Kirk’. „Het blauwe beneden je en het zwarte boven je... Is daar de dood? Is dat waar de dood is? Het is onvoorstelbaar. Ik hoop dat ik dit gevoel nog even vast kan houden. Dit draag ik voor altijd bij me”, aldus de hoogbejaarde ruimtereiziger over zijn observaties van achter het raam.

Lees hieronder verder

De inzittenden zijn een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde en de oneindigheid van het heelal. De vlucht zou eigenlijk op dinsdag plaatsvinden, maar was een dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

Lees verder onder de foto

Shatner als captain James T. Kirk (midden)

Shatner als captain James T. Kirk (midden)

Drie andere reisden met Shatner mee. Een van hen is Blue Origin-medewerker Audrey Powers. Zij werkte eerder als vluchtleider bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Australische ondernemer Chris Boshuizen ging ook mee. Ook hij werkte eerder voor de NASA en begon daarna het bedrijf Planet Labs, een bedrijf dat de aarde met satellieten in de gaten houdt. De vierde ruimtetoerist is de Amerikaan Glen de Vries, topman van medisch onderzoeker Medidata.

Lees verder onder de foto

William Shatner (links achterin) met zijn Blue Origin crew

William Shatner (links achterin) met zijn Blue Origin crew

Het is de tweede keer dat Blue Origin zo’n ruimtevlucht uitvoert. In juli ging Bezos zelf mee aan boord. Zijn reisgenoten waren zijn broer (waardoor zij als eerste broers ooit samen in de ruimte waren), de 82-jarige Wally Funk (momenteel nog de oudste mens ooit in de ruimte) en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen (de jongste mens ooit in de ruimte en de vierde geboren Nederlander).

Shatners ruimtereis zal ongeveer 8 minuten duren.