Nieuws/Binnenland
70117240
Binnenland

Amsterdammer bekent aanslagen op Poolse supermarkten: ’Maar geld nooit gekregen’

Haarlem - De 20-jarige Amsterdammer Hyron A. heeft bekend drie aanslagen te hebben gepleegd op Poolse supermarkten. Dat bleek maandag tijdens een inleidende zitting bij de rechtbank in Haarlem.

Het is de eerste keer dat een verdachte tijdens een zitting bekent daadwerkelijk de ontploffingen te hebben veroorzaakt. Het gaat om explosies in Aalsmeer, Beverwijk en Tilburg, die enorme schade en onrust onder omwonenden teweeg hebben gebracht. De drie getroffen supermarkten hebben allemaal dezelfde eigenaar.

Sinds december vorig jaar vinden er regelmatig aanslagen op Poolse supermarkten plaats. Tegenover de rechters verklaarde de continu trillende A. maandagochtend: „Ik wou geld verdienen, maar heb dat nooit gekregen.” De bekennende verdachte is volgens zijn advocate Veerle Hammerstein een kwetsbare jongen uit Amsterdam-Zuidoost. Hij moest voorkomen op verdenking van het veroorzaken van een ontploffing op 12 december vorig jaar in Beverwijk en op 4 januari van dit jaar in Tilburg.

Zwijgen over opdrachtgevers

De officier van justitie vertelde dat A. ook in beeld is voor de allereerste aanslag op een Poolse supermarkt, in de nacht van 7 op 8 december in Aalsmeer. Na afloop van de zitting verklaarde advocaat Hammerstein dat hij tijdens verhoren door de recherche ook de aanslag in Aalsmeer heeft opgebiecht: „Zijn bekentenissen gaan over zijn rol als veroorzaker van de explosies.”

Zelf verklaarde A. daarover dat hij daarvoor is benaderd, maar hij wilde niet zeggen door wie. Hammerstein: „Over opdrachtgevers zal hij ook blijven zwijgen.” De advocaat wil dat A. ’gelet op zijn kwetsbare persoonlijkheid’ volgens het minderjarigenstrafrecht wordt berecht.

De officier van justitie vroeg de rechtbank, net als de verdediging, om de zaak tegen A. los van die van de andere verdachten te behandelen. Wat het OM betreft vindt de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen A. zo snel mogelijk plaats: „Het strafdossier is compleet”, aldus de officier.

’Hoeren of cocaïne’

De Amsterdammer Antonio N. (26) liet bij zijn inleidende zitting via zijn advocate Manon Aalmoes weten dat zijn rol bij de aanslagen, waarvoor hij van medeplegen worden verdacht, zich heeft beperkt tot die van chauffeur: ,,Hij is snorder en wist niet waarom hij moest rijden. Hij is als chauffeur ook niet verantwoordelijk voor wat zijn passagiers doen. Hij is alleen maar de chauffeur, Voor hetzelfde geld gaan ze naar de hoeren of cocaïne halen. Dat zijn zijn zaken niet, heeft hij daarover verklaard.

De officier van justitie bestreed dat N. van niks heeft geweten: ,,Hij heeft bekend twee nachten achter elkaar te hebben gereden en gewacht in de auto tot na het gebeuren. Er zijn ook vooraf ontmoetingen geweest en gesprekken. De rechtsorde is zwaar geschokt. Er is veel angst en onrust veroorzaakt. Ik ben het niet met de advocate eens dat hij in afwachting tot de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak kan worden vrijgelaten. En dat was het moment dat ook N. zelf het woord nam: ,,Ik vind het pijnlijk om te horen wat de officier zegt, want zo zit ik niet in elkaar.’’

Voor de rit naar Brabant was N. 100 euro in het vooruitzicht gesteld. Zijn advocate: ,,Ook hij heeft dat geld nooit gehad.” De zaak wordt vervolgd met een regiezitting met alle verdachten, behalve de bekennende Hyron A, in januari. Hij wordt waarschijnlijk volgens het jeugdstrafrecht vervolgd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop