Nieuws/Binnenland
701797534
Binnenland

Hoogleraar Leiden moet weg na ’intimiderend en ongewenst gedrag’

LEIDEN - De Universiteit Leiden heeft een hoogleraar weggestuurd vanwege „intimiderend en ongewenst gedrag” over een „langere periode.” Diverse medewerkers hadden klachten ingediend over de hoogleraar, wiens naam de universiteit niet heeft bekendgemaakt. Een onafhankelijke klachtencommissie heeft na onderzoek geconcludeerd dat die klachten gegrond zijn.

Toen het onderzoek begon werd de hoogleraar al op non-actief gesteld. Nu het oordeel is geveld, heeft het bestuur besloten dat hij niet meer mag terugkeren. Van ontslag is echter geen sprake, licht een woordvoerster toe. Dat is een „arbeidsrechtelijke” kwestie.

De klachtencommissie heeft verder geadviseerd om het werkklimaat op het instituut waar de hoogleraar werkte te verbeteren. Die aanbeveling neemt het college van bestuur over.

Bestuursvoorzitter Annetje Ottow zegt in een verklaring dat het haar en haar medebestuurders „zeer raakt” dat het gedrag van de hoogleraar „zoveel mensen heeft kunnen beschadigen.” Ze voegt eraan toe dat aan iedereen die zich heeft gemeld hulp wordt aangeboden. Concrete aantallen wil de universiteit niet noemen.

„We kijken scherp naar de lessen die we als universiteit hieruit moeten leren en hoe we ervoor kunnen zorgen dat er in de toekomst eerder aandacht wordt gegeven aan ongewenst gedrag, ook in de vorm van preventie”, aldus de Universiteit Leiden.