Nieuws/Buitenland
702313730
Buitenland

Agenten neergeschoten bij demonstratie in Louisville

LOUISVILLE - Minstens twee politieagenten zijn neergeschoten in het Amerikaanse Louisville, waar massaal gedemonstreerd wordt, melden lokale media. Van beide agenten wordt verwacht dat zij het overleven. Een verdachte is opgepakt. Ook in Portland zijn opnieuw heftige rellen uitgebroken.

Demonstranten zijn in meerdere steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan uit ongenoegen over het besluit om maar één van de drie politieagenten te vervolgen die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor (26).

De zwarte vrouw kwam in maart in haar eigen huis door politiekogels om het leven. Haar dood is een vooraanstaande zaak geworden voor de Black Lives Matter-beweging, die protesteert tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Ontslagen

Politieagent Brett Hankison, die in juni al werd ontslagen, is niet aangeklaagd voor het doden van Taylor, maar voor het nodeloos in gevaar brengen van haar buren. De andere twee agenten die fatale schoten zouden hebben gelost, worden niet vervolgd.

De grootste demonstratie was in Louisville (Kentucky), waar de ex-ambulanceverpleegkundige om het leven werd gebracht door de politie. Onder meer in New York, Boston, Washington en Los Angeles werd ook gedemonstreerd.

Duizenden demonstranten gingen na de bekendmaking van het vervolgingsbesluit de straat op in Louisville. De advocaat van de nabestaanden veroordeelde het besluit als „schandelijk en beledigend.” De politie, die was voorbereid op rellen, arresteerde meerdere personen in de middag en gebruikte ’s avonds flitsgranaten om demonstranten te verdrijven uit een park waar een monument voor Taylor is opgericht.

De burgemeester van de stad had een avondklok vanaf 21.00 uur ingesteld en de noodtoestand uitgeroepen. Vijfhonderd man van de nationale garde staan paraat om eventueel in te grijpen. President Donald Trump zegt contact te houden met de gouverneur van de staat Kentucky. Trump liet ook weten het goed te vinden dat de nationale garde achter de hand wordt gehouden.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zegt dat hij het vervolgingsbesluit wil bestuderen voordat hij er verder commentaar op geeft. Biden riep demonstranten op om vreedzaam te protesteren als zij de straat op gaan. Hij zei de dood van Taylor de betreuren.

Weer onrust in Portland

Weer onrust in Portland

In Portland, waar het al maanden onrustig is door rellen en brandstichtingen door Antifa-leden en BLM-aanhangers, gingen weer honderden activoerders de straat op. Ook deze keer werd geprobeerd overheidsgebouwen in brand te steken, zo schrijft Oregonlive.