Nieuws/Binnenland
702493163
Binnenland

Coronaprotest op de Dam: galg en doodsbedreiging voor Hugo de Jonge

AMSTERDAM - Ongeveer 25.000 mensen hebben zondag in Amsterdam betoogd tegen de coronaregels. Dat meldt de gemeente Amsterdam op basis van schattingen van de politie. Aan het eind van de betoging was een helikopter opgestegen om beelden te maken van de mensenmassa. Dit toestel was ingezet door de organisatie van het protest.

De demonstranten liepen een route van zo’n 5 kilometer, via de Rozengracht, de Marnixstraat en de Haarlemmer Houttuinen. Ter hoogte van de Rozengracht sloeg de sfeer even om, toen een kleine groep demonstranten kort werd ingesloten door de politie. Die vermoedde dat het ging om een groep die een tegendemonstratie wilde houden. Het betrof echter mensen die wel bij de demonstratie hoorden, waarna die hun weg konden vervolgen, aldus een woordvoerder van de politie.

Galg

Tijdens de demonstratie werd muziek gespeeld. Demonstranten hadden gele paraplu’s bij zich en ballonnen met rode hartjes. Ook had een demonstrant een galg voor Hugo de Jonge meegenomen. Deze werd middels een rollator voortgeduwd. Een Twitteraar merkte op dat tijdens de bestorming van het Capitool ook een galg was neergezet.

Tekst loopt verder onder de tweets.

Niet strafbaar

Veel mensen reageren verbolgen op de actie. „Oppakken en berechten”, reageert de een. „Je bent niet goed bij je hoofd als je een galg meeneemt”, zegt de ander.

De politie liet aan de NOS weten dat het niet strafbaar is om een galg mee te nemen. Wel doet de politie onderzoek naar de tweet met daarin de tekst: ’De galg hangt voor je klaar VWS-minister De Jonge’ - deze tweet is inmiddels al verwijderd.

Koffiedrinken

Aan de demonstratie deden meer dan zeventig organisaties mee, aldus initiatiefnemer Michel Reijinga. Hij organiseerde al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen onder de noemer ’koffiedrinken’. „Wij strijden voor nieuwe, goede, eerlijke politiek, al lijkt vooral dat laatste het lastigste. Het invoeren van het medisch paspoort en de daarbij horende QR-code zijn de kers op de taart van het toch al schandalige buitenproportionele coronabeleid. Dit moet stoppen!”, aldus Reijinga.

Begin september was er ook een coronaprotest in Amsterdam, waar duizenden betogers aan meededen.