70253
Binnenland

Lik op stuk voor geweldpredikers

Gisteravond ook gekeken naar het debat met onze lijsttrekkers in Carré? In deze column wil ik even terugblikken naar een ander debat, namelijk dat van een week geleden; het vrouwendebat bij WNL op Zondag. Jeanine Hennis van de VVD, Mona Keijzer van het CDA, Stientje van Veldhoven van D66, Fleur Agema van de PVV en Renske Leijten van de SP kruisten de degens. Geen idee waar de PvdA was, maar waarschijnlijk durfde geen van de vrouwen uit die partij het debat aan.

Nu stond Jeanine Hennis er alleen voor om het huidige regeringsbeleid te verdedigen. Ze deed dat trouwens met verve, maar er was één moment in het debat dat ik me in mijn koffie verslikte.

Er werden een aantal stellingen opgelezen en de vrouwelijke politici konden het ermee eens zijn of niet en hun stoel kleurde dan respectievelijk groen of rood. Een van de stellingen was: ’Verheerlijking van terroristisch geweld moet strafbaar zijn’.

Tot mijn grote verbazing kleurde de stoel van Jeanine Hennis rood. Ongelooflijk dat de VVD in deze tijd de verheerlijking van terroristisch geweld ongemoeid wil laten. Haar verklaring was dat de VVD ’geen gedachtenpolitie’ wil zijn. Het woord ’gedachtenpolitie’ moet trouwens verbannen worden, vind ik. Typische woordkeuze van politici die al veel te lang in Den Haag rondhangen. Er is toch geen Nederlander die begrijpt wat ermee bedoelt wordt of die dit woord gebruikt. Het is ook een verwarrend woord, want het gaat per slot van rekening niet om de gedachten, iedereen mag namelijk denken wat hij wil. Maar het uitspreken en verheerlijken van geweld is toch van een zwaardere categorie, vind ik.

Drie jaar geleden in 2014, hoorde ik het woord ’gedachtenpolitie’ voor het eerst. Ivo Opstelten, onze toenmalige minister van Justitie, vond dat het verheerlijken van geweld niet strafbaar zou moeten zijn, want hij wilde geen ’gedachtenpolitie’. Inmiddels zijn we drie jaar verder en toch alweer heel wat terreuraanslagen en dreigementen te boven gekomen en begrijp ik niet dat de VVD nog steeds op haar oude standpunt blijft staan. Natuurlijk moet onze vrijheid van meningsuiting overeind blijven en is onze tolerantie ten opzichte van andersdenkenden een groot goed, maar we hoeven als brave Nederlanders toch niet te accepteren dat we her en der dood gewenst worden door een paar ’andersdenkenden’?

Ik begrijp ook niet goed waar de grens ligt. Een jongen uit de vriendengroep van mijn zoon moet binnenkort voor de rechter komen omdat hij met een paar glazen te veel op de woorden ’k*ttent’ en ’k*tzooi’ heeft geroepen. Verder niemand persoonlijk bedreigd hoor, maar toch moet hij voor de rechter verschijnen. Vreemd. Het zal wel met een sisser aflopen, maar toch een beetje verkwanselen van kostbare tijd van de rechter dan.

Maar een dronken jongen die grove taal uitkraamt vind ik kinderspel vergeleken bij de personen die geweld prediken. Ongeacht of degene die het uitspreekt IS-aanhanger, neonazi of gewoon iemand is die de boel wil laten escaleren. Wat doen we als een kleine, intolerante groep de rest van de samenleving haat? Wat doen we als de mening van enkelen de mening van velen gaat gijzelen? Als onze samenleving bedreigd wordt door mensen die onze tolerante samenleving willen vernietigen? Blijven we dan tolerant, zelfs als het mensen betreft die onze tolerantie om zeep willen helpen? Hoelang blijft de VVD nog op haar standpunt staan dat dit moet kunnen? ’Andersdenkenden’ mogen wettelijk gezien nu nog alles roepen en terroristisch geweld prediken en het is nog niet strafbaar, maar we hoeven het niet over onze kant te laten gaan.

Ik vind het de hoogste tijd worden om een consequentie te verbinden aan ’andersdenkenden’ die terroristisch geweld prediken of haat zaaien. Mona Keijzer heeft afgelopen week een wetsvoorstel ingediend om verheerlijking van terroristisch geweld strafbaar te maken. Hulde voor Mona Keijzer, maar ik ik ben bang dat als deze wet aangenomen wordt, het nog nauwelijks effect zal hebben. Als die ’andersdenkenden’ die terroristisch geweld prediken, voor de rechter staan, komen ze er waarschijnlijk met een kleine waarschuwing of symbolische taakstraf vanaf.

Ik pleit ervoor om in het wetsvoorstel meteen de straf mee te nemen, dat scheelt de rechters tijd. Geef bijvoorbeeld een standaardboete van 1000 euro voor een minder zware verheerlijking van geweld en 2000 euro voor een herhaling of een zware verheerlijking van geweld. Laten we vervolgens onmiddellijk alle uitkeringen en toeslagen stopzetten, tot hun boete betaald is, zodat deze groep de consequentie van hun handelen meteen voelt in de portemonnee.

Uitkeringen en toeslagen stopzetten vind ik niet meer dan logisch. Als de haatzaaiers financieel profiteren van dezelfde maatschappij die ze proberen te ontwrichten, dan is het toch niet meer dan logisch dat wij de boete onmiddellijk via hun uitkeringen en toeslagen terug gaan halen?

Als we dit duidelijk communiceren dan geven we de ’andersdenkenden’ in ieder geval iets om over na te denken voor ze weer iets gewelddadigs gaan roepen of twitteren. Ik voorspel dat als we tien of twintig ’andersdenkenden’ in Nederland op deze manier de consequentie van hun actie laten voelen, het snel voorbij zal zijn met de terreur- en geweldtweets. Ons land zal ervan opknappen.