Nieuws/Buitenland
702988674
Buitenland

Advocaat anticorruptiebeweging Navalny vastgezet

Ivan Pavlov

Ivan Pavlov

MOSKOU - De advocaat van de anticorruptiebeweging FBK van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is door de veiligheidsdiensten vastgezet, melden zijn collega’s. Ivan Pavlov verdedigt de FBK in een zaak waarin de organisatie wordt beschuldigd van extremisme.

Ivan Pavlov

Ivan Pavlov

Pavlov is als advocaat gespecialiseerd in onder meer verraad en spionage. Volgens zijn collega’s wordt hij beschuldigd van het vrijgeven van geclassificeerde informatie met betrekking tot een lopend onderzoek. Daar staat bij een veroordeling een celstraf van maximaal drie maanden op.

Pavlov woont in Sint-Petersburg, maar is volgens persbureau TASS aangehouden in een hotel in Moskou. De advocaat stond donderdag nog in de rechtbank in Moskou, omdat een openbaar aanklager heeft verzocht de FBK te bestempelen als een extremistische groep en te verbieden. In afwachting van het oordeel heeft de rechtbank de activiteiten van de FBK aan banden gelegd.

Geclassificeerde informatie

De zaak werd achter gesloten deuren behandeld omdat die volgens de autoriteiten geclassificeerde informatie bevat. Pavlov sprak na de zitting van donderdag met journalisten buiten het gerechtsgebouw.