Nieuws/Binnenland
70306
Binnenland

Bed staat klaar voor Canadese Nederlander

SCHIPHOL - Of hij er gebruik van maakt is niet duidelijk, maar het Leger des Heils is klaar voor de komst van Len van Heest. Die keert maandag terug nadat hij Canada is uitgezet. De 59-jarige Nederlander heeft zijn hele leven in Canada gewoond maar is teruggestuurd omdat hij een strafblad heeft. Van Heest kent niemand in Nederland en spreekt ook de taal niet.

Het Leger des Heils heeft een dienstencentrum op de luchthaven om onder meer teruggestuurde mensen op te vangen. „We hebben voor deze meneer voor de zekerheid ook een bed klaarstaan”, zegt een woordvoerster. Ook is een ’ervaringsdeskundige’ standby, die eerder hetzelfde meemaakte. De hulporganisatie heeft overigens geen contact met de Canadese Nederlander gehad.

De man woont in Canada sinds hij acht maanden oud is, maar heeft nooit de Canadese nationaliteit gekregen. Omdat hij een strafblad heeft met onder meer wapenbezit, bedreiging en mishandeling, hebben de Canadezen hem teruggestuurd, conform een nieuwe regeling in 2013. Iedere niet-Canadees die een celstraf van minstens zes maanden heeft gekregen, moet het land uit.