Nieuws/Binnenland
70313
Binnenland

Gesprek van de dag: maandag 6 maart

Erdogan slaat op tilt

Het botert niet tussen Nederland en Turkije. Verder: De FBI ontkent dat president Obama in 2016 Donald Trump heeft laten afluisteren. En: Simone Kleinsma was te laat om nog afscheid te kunnen nemen van haar echtgenoot. Lees hier het belangrijkste nieuws van vandaag in het Gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

President Donald Trump begroet James Comey (rechts).

President Donald Trump begroet James Comey (rechts).

 • De FBI ontkent dat president Obama in 2016 Donald Trump heeft laten afluisteren. Lees meer.
 • Minstens achttien fruitplukkers zijn zondag om het leven gekomen in Panama toen een bus vanaf de snelweg een ravijn inreed. Nog eens 35 passagiers raakten gewond. Lees meer.
 • Noord-Korea heeft volgens Japan vier ballistische testraketten in de richting van Japan afgevuurd. Drie van de vier raketten zijn in de 200-mijlszone voor de Japanse kust terechtgekomen. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Erdogan dreigt met een opstand in Duitsland.

Erdogan dreigt met een opstand in Duitsland.

 • Turkije ligt in de clinch met onder andere Duitsland en Oostenrijk. Met Nederland botert het ook niet. Politiek Den Haag is fel tegen de komst van de Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken als lange arm van Ankara in Nederland. Lees meer.
 • De PvdA trekt de komende vier jaar jaarlijks twee miljard euro extra uit voor de kinderopvang. Niet alleen vinden de sociaaldemocraten dat de opvang van kinderen tot 12 jaar goedkoper moet worden. Ook zou iedere ouder aanspraak moeten kunnen maken op twee dagen in de week peuteropvang. Lees meer.
 • Een vrouw is zondagavond meerdere malen aangereden op de A10, nadat ze met een man ruziënd over de snelweg rende. Ze is overleden. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

Simone Kleinsma en haar inmiddels overleden partner Guus Verstraete.

Simone Kleinsma en haar inmiddels overleden partner Guus Verstraete.

 • Simone Kleinsma was te laat om nog afscheid te kunnen nemen van haar echtgenoot, topregisseur Guus Verstraete. Toen zij te horen kreeg wat er even daarvoor in het ziekenhuis gebeurd was, had haar grote liefde Guus het leven al gelaten. Lees meer.
 • In het Groene Woud bij Liempde in Noord-Brabant lopen na een afwezigheid van bijna anderhalve eeuw vanaf vandaag jaar weer edelherten. Lees meer.
 • John de Mol heeft zijn bod op Telegraaf Media Groep verhoogd naar €6,50 per aandeel. Dat maakte hij zondagavond laat bekend, nadat eerder op de dag bekend werd dat TMG en Mediahuis een akkoord hebben bereikt over de fusievoorwaarden. Lees meer.
 • Het verlagen van de leennorm voor hypotheken zal een rem zetten op de huizenmarkt, denkt driekwart van de stellingdeelnemers. De meesten willen niet dat de maximale hypotheek lager dan 100 procent van de woningwaarde uitvalt. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

Tristan van der Vlis

Tristan van der Vlis

 • De eerste getuigen in de zaak tegen de ouders van Tristan van der Vlis, zeggen dat Tristan op zijn werk in een distributiecentrum tegen de stellingen praatte en meer vreemd gedrag vertoonde. Lees meer.
 • Oekraïne en Rusland staan vanaf maandag vier dagen tegenover elkaar bij het Internationaal Gerechtshof van de VN in Den Haag. De door Oekraïne aangespannen zaak gaat onder meer over het neerhalen van vlucht MH17. Lees meer.
 • De lijsttrekkers van de zes grootste partijen maakten als gasthoofdredacteur hun eigen pagina’s van de verkiezingskrant. Met nog anderhalve week te gaan tot verkiezingsdag, lijkt de helft van de kiezers nog te ‘zweven’. Haalt de verkiezingscampagne u over de streep, of laat u zich door andere factoren leiden? Doe mee aan de Stelling van de Dag. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 • Uit ons dossier ’Onze Zorg’: Ouderen wonen graag zo lang mogelijk zelfstandig, maar kunnen niet alles zelf. Vrijwilligers, bedrijven en ziekenhuizen weten dat en proberen daarop in te springen. Er zijn intussen meerdere initiatieven die hulp bieden als er geen wijkverpleging en mantelzorgers beschikbaar zijn. Lees meer.
 • ’Heb ik iets gemist?’, vraagt columnist Marcel Peereboom Voller zich af. ’Tijdens een weekje retraite in het land waar volgens onderzoek het meest ongelukkige volk van Europa woont, hield die vraag mij elke dag bezig. We leven tenslotte in spannende tijden en staan voor wat de belangrijkste verkiezingen ooit worden genoemd. Elke dag hield ik even de vinger aan de pols en elke dag kwam ik tot dezelfde ondubbelzinnige conclusie: nee. Niks gemist. Bizar eigenlijk.’ Lees meer.
 • Columist Annemarie van Gaal blikt in haar column terug op het vrouwendebat bij WNL op Zondag. Lees meer.