Nieuws/Binnenland
70361683
Binnenland

Alexander Pechtold aangesteld als nieuwe directeur CBR

Alexander Pechtold.

Alexander Pechtold.

Rijswijk - Alexander Pechtold moet een einde maken aan de puinhoop bij het CBR. De voormalige leider van D66 is per 1 november benoemd als algemeen directeur van het exameninstituut dat onder vuur ligt vanwege ellenlange wachttijden waardoor met name duizenden ouderen hun rijbewijs niet op tijd kunnen verlengen.

Alexander Pechtold.

Alexander Pechtold.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) hoopt met het aanstellen van de 53-jarige politicus dat de boel weer snel op orde wordt gebracht. Samen met operationeel directeur Jan Jurgen Huizing, die in januari van dit jaar aantrad, gaat Pechtold een collegiaal bestuur vormen.

,,Alexander Pechtold zal van grote toegevoegde waarde zijn om het CBR door de huidige moeilijke fase bij de medische beoordelingen heen te loodsen. Daarna zal hij samen met alle medewerkers verder bouwen aan versterking van de organisatie en de dienstverlening. Hij heeft vanuit zijn langdurige politieke ervaring een uitstekend gevoel voor de complexe omgeving en de belangrijke rol van het CBR in de samenleving”, aldus de minister.

Jan Mengelers, voorzitter Raad van Toezicht: ,,Ik ben verheugd dat na een uitvoerige selectie Alexander Pechtold de nieuwe algemeen directeur van het CBR wordt. Alexander Pechtold is een verbindende persoonlijkheid die zowel binnen als buiten het CBR de rust en het vertrouwen terug kan brengen. En zo met de organisatie richting kan geven aan de verbetering van de dienstverlening en aan de opgaven voor het CBR op gebied van de verkeersveiligheid in het steeds complexere verkeer.”

Opeenstapeling problemen

De laatste jaren liepen de problemen bij het CBR op, omdat er werd overgestapt op digitalisering van de systemen. Dat ging allesbehalve vlekkeloos, waardoor de problemen zich opstapelden en examenkandidaten soms wel drie tot vier maanden moesten wachten voordat ze af konden rijden. Omdat er ook een tekort was aan medische beoordelaars kwamen ook veel oudere chauffeurs in problemen omdat verlenging van net rijbewijs niet tijdig kon worden geregeld. Het leidde ertoe dat ouderen zonder geldig rijbewijs achter het stuur kropen. Van Nieuwenhuizen stelde onlangs nog een coulanceregeling in, waardoor senioren een jaar na het verstrijken van hun rijbewijs nog mogen rijden.

Bij het CBR werken 1.300 medewerkers in vaste dienst en telt 53 praktijkexamen- en 20 theorie-examenlocaties in het land. Vorig jaar nam het CBR een kleine 1,5 miljoen examens en toetsen af en behandelde het ruim 600.000 aanvragen voor de medische geschiktheid.