Nieuws/Buitenland
705534898
Buitenland

Stembusgang was „vrij noch eerlijk”

Brussel: geen erkenning Loekasjenko als president Wit-Rusland

Loekasjenko tijdens de geheime inauguratie.

Loekasjenko tijdens de geheime inauguratie.

BRUSSEL - De Europese Unie erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Nu de zittende president na „vervalste” presidentsverkiezingen woensdag toch is beëdigd voor een nieuwe termijn, gaat Brussel haar „betrekkingen met Wit-Rusland tegen het licht houden”, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

Loekasjenko tijdens de geheime inauguratie.

Loekasjenko tijdens de geheime inauguratie.

De EU verklaarde na de verkiezingen van 9 augustus al de uitslag, een royale overwinning van Loekasjenko terwijl alles wees op goede kansen voor de oppositie, niet te erkennen. De stembusgang was „vrij noch eerlijk”, herhaalt Borrell nog maar eens. „De zogenaamde ’inauguratie’ en het nieuwe mandaat dat Loekasjenko claimt, ontberen daarom iedere democratische legitimiteit.” Het regime in Minsk moet onmiddellijk stoppen met het geweld tegen de oppositie, alle politieke gevangenen vrijlaten en nieuwe verkiezingen uitschrijven, onderstreept de EU-buitenlandchef.

Loekasjenko werd woensdag in het geheim beëdigd. „Die ’inauguratie’ gaat rechtstreeks in tegen de wil van grote delen van de Wit-Russische bevolking”, aldus Borrell. Dat blijkt volgens hem wel uit „de vele, ongekende en vreedzame protesten” tegen het regime. Dit weekend gingen nog tienduizenden mensen de straat op. Bij een vrouwenprotest werden honderden demonstranten aangehouden.

Nederland liet ook al weten Loekasjenko niet als president te erkennen en de Wit-Russische ambassadeur daarvan te verwittigen.

Sancties

De EU broedt al weken op sancties tegen Minsk, maar die worden tegengehouden door Cyprus. Op de EU-top van donderdag zou een knoop moeten worden doorgehakt, maar de top is een week uitgesteld.