Nieuws/Binnenland
70553608
Binnenland

Ziekenhuis opgelucht

Gemeente Breda geeft geen vergunning voor 538 Oranjedag

Snollebollekes bij 538 Koningsdag 2019 in Breda.

Snollebollekes bij 538 Koningsdag 2019 in Breda.

Breda - De gemeente Breda geeft geen vergunning voor het evenement 538 Oranjedag dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Er zouden 10.000 mensen worden toegelaten bij het festival, in het kader van de Fieldlab-testevenementen.

Snollebollekes bij 538 Koningsdag 2019 in Breda.

Snollebollekes bij 538 Koningsdag 2019 in Breda.

Burgemeester van Breda Paul Depla zegt dat het festival niet kan doorgaan omdat de veiligheid in het geding kwam. „De politie krijgt steeds meer signalen dat de 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld.”

Had jij een kaartje voor het 538 Oranjefeest of het festival in Lichtenvoorde? Deel je contactgegevens met onze verslaggever Daniël van Dam door te mailen naar daniel.van.dam@telegraaf.nl.

De zender Radio 538 werkt aan een alternatief, mensen die kaarten hebben gekocht, krijgen het geld terug.

„Met ’538 Oranjedag’ wilde 538 als Fieldlab-evenement bijdragen aan de organisatie van veilige en verantwoorde events in de toekomst. We gaan er alles aan doen om samen met de 538-dj’s en artiesten alsnog op 27 april het Koningsdaggevoel bij 17 miljoen mensen thuis te brengen. Want Koningsdag = 538”, zo laat Coco Hermans, de Radio Director 538, weten.

Ziekenhuis opgelucht

Bij het Fieldlab-experiment van de muziekzender op 24 april zouden 10.000 mensen aanwezig zijn. Initiatiefnemers van een petitie hadden daar geen enkel begrip voor. „Het vieren van een feest met 10.000 man op vierhonderd meter van een door Covid overbelast ziekenhuis is een slag in het gezicht van patiënten en zorgverleners”, schrijven ze.

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is opgelucht. Een woordvoerder zegt dat de zorgprofessionals blij hebben gereageerd op het nieuws. Er zouden 10.000 mensen naar Breda komen voor het festival.

De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een „verstandig besluit.” „Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen”, aldus de woordvoerder.

De petitie van chirurg Rogier Crolla tegen het evenement werd bijna 370.000 keer ondertekend. De ziekenhuiswoordvoerder zegt dat Crolla dit niet had verwacht. „Het laat zien dat dit nog gevoelig ligt.”

Crolla reageerde zelf op Twitter blij op de annulering van het festival. „We hebben met zijn allen laten zien dat het gezond verstand kan zegevieren! Al diegenen die dit steunden en verder verspreid hebben zeer, zeer bedankt.”

In Breda waren de zorgen al groot over het aankomende feest. Tekst loopt door onder de video.

Fieldlab heeft begrip voor het besluit. „We respecteren het besluit. Zeker als de openbare orde en veiligheid in het gedrang dreigen te komen, zijn wij de laatste om hieraan vast te houden.”

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) noemt het besluit ’verstandig’. De openbare orde stond onder druk na verschillende geluiden van protesten. Het kabinet staat nog achter het experiment. „Maar het is goed om de test niet nu, in deze fase, te doen”, zegt hij na afloop van het Veiligheidsberaad.

Ook festival Lichtenvoorde uitgesteld

Ook het Startschotgala, een festival in Lichtenvoorde, dat over een kleine twee weken plaats zou vinden gaat niet door. Naar verwachting zouden er 10.000 feestvierders afkomen op het Achterhoekse testevenement. De organisatie heeft besloten na de ophef rond het 538 Oranjefeest het op 1 mei geplande feest uit te stellen.

GGD: 10.000 mensen was ook wel heel veel

Een Fieldlab-evenement met 10.000 mensen in de coronafase waarin we nu zitten is wel heel veel, zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR maandag. „Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda”, aldus Rouvoet.